Tien kunstenaars vereeuwigden Amelander molens

In de collectie beeldende kunst van de Amelander Musea bevinden zich veertien schilderijen en tekeningen van tien schilders van de twee Amelander molens: de Phenix in Nes en De Verwachting in Hollum.

Op Ameland hebben in het verleden meer molens gestaan. De eerste molen op de plaats van De Phenix is gebouwd in 1629. In die tijd moesten Amelanders het octrooirecht voor de bouw van een molen kopen van de Van Cammingha's, de heren van Ameland.

Voorganger van De Phenix was de molen De Hoop, die in 1880 afbrandde als gevolg van blikseminslag.  De huidige Phenix werd in 1980 aangekocht door de gemeente Ameland en na een grondige restauratie overgedragen aan de Stichting Korenmolen de Phenix, die later opging in de Vereniging Amelander Korenmolens.

De Nessumer molen is een zogenoemde achtkante bovenkruier en de enige grondzeiler-korenmolen in Friesland, Het is bovendien de meest noordelijke molen van Nederland. In de molen wordt rogge geplet, die door de plaatselijke bakker als Amelander roggebrood als onderdeel van Amelands Product wordt verkocht. 

De molenaars van de Phenix worden vaak gehinderd doordat de wieken te weinig wind vangen.

Of Bertus Bakker, Berend Barlinckhoff, Germ de Jong, Riekele Prins, Bep Palstra, Ima van Eysinga, Jan de Boer, Johan Hemkes en Jaap van der Meij alles van de geschiedenis van De Phenix en zijn voorgangers hebben geweten, moet worden betwijfeld. Zij zullen meer geraakt zijn door de molens als landschappelijk object. 

Bertus Bakker, Molen Hollum

 

Berend Barlinckhoff, Molen Nes

 

Germ de Jong, Molen Nes

 

Germ de Jong, Molen Nes

Berend Barlinckhoff, Molen Nes

 

Riekele Prins, Molen Nes

 

Bep Palstra, Molen Nes

Ima van Eysinga, Molen Nes

Jaap van der Meij, Molen Hollum

 

Jan de Boer, Molen Hollum

 

Jan de Boer, Molen Hollum

 

Jan de Boer, Molen Hollum

Particuliere collectie

Jan de Boer, Molen Hollum

Collectie Amelander Musea

P. Borjeson, Westhoek Hollum met molen