Collecties

De Amelander musea hebben enkele duizenden voorwerpen en afbeeldingen in de vaste en tijdelijke exposities en in het depot. Een groot deel daarvan kan gerangschikt worden in vier kerncollecties: maritiem, beeldende kunst, meubelkunst en archeologie. Er komt in 2018 nog een vijfde kerncollectie bij; de landbouw. Voorwerpen die het verhaal van de landbouw  vertellen -  samen met de visserij eeuwenlang het belangrijkste middel van bestaan van de eilanders - komen dan in de vaste expositie van het Landbouw-en juttersmuseum Swartwoude in Buren. De collecties Landbouw en Visserij komen later op deze site.


Maritiem

Ameland is een eiland met een maritiem verleden. De commandeurshuizen in Nes, Ballum en vooral Hollum verwijzen naar de tijd dat de walvisvaart en de koopvaardij het eiland welvaart brachten. Belangrijke collectie-onderdelen van Museum Sorgdrager en het Maritiem Centrum Abraham Fock herinneren aan die periode.

Beeldende kunst

Geen enkel ander eiland trok in de vorige eeuw zoveel kunstenaars als Ameland. In het kielzog van de eerste gasten naar Ameland - in het begin van de vorige eeuw - ontdekten ze de schoonheid en de ongereptheid van het eiland. En - ook niet onbelangrijk - de pittoreske huisjes, boerderijtjes, dorpen en indrukwekkende luchten.

Amelander meubelkunst

Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond het begrip Amelander meubelkunst. Veel eilanders hadden beschilderde houten meubels in huis. Vooral beschilderde beddenbankjes waren populair.

Bodemvondsten

Veel bodemvondsten in de collectie van Museum Sorgdrager houden de herinnering levend aan twee plekken die tot de verbeelding spreken. Gelukkig is er nog veel bewaard van het verdwenen dorp Sier en het gesloopte Camminghaslot in Ballum.