Kunstenaarsparadijs Ameland

Ameland: een magneet voor kunstenaars

Geen enkel ander eiland trok in de vorige eeuw zoveel kunstenaars als Ameland. In het kielzog van de eerste gasten naar Ameland - in het begin van de vorige eeuw - ontdekten ze de schoonheid en de ongereptheid van het eiland. En - ook niet onbelangrijk - de pittoreske huisjes, boerderijtjes, dorpen en indrukwekkende luchten.

Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Sommigen, zoals Herman Buijtenhuis, vestigden zich er voor langere tijd. Anderen raakten zo verknocht aan het lusthof dat het eiland voor hen was, dat ze elk jaar terugkwamen om zich te laven aan de rust en de schoonheid van de natuur.

Een van de bekendste schilders uit die groep is Germ de Jong. Rond het midden van de vorige eeuw verbleef hij jaarlijks voor langere periodes op het eiland. Hij legde er de bloemenpracht en de natuur vast. Omdat hij zo verknocht was aan het eiland vereeuwigde hij als documentair schilder ook de veranderingen in natuur en straatbeeld én de aanleg van waterbouwkundige werken. Uiteraard met de hem typerende losse, zwierige, kleurrijke, maar uiterst trefzekere toets. 

Overtuigd dat hun studenten er inspiratie zouden opdoen, namen de hoogleraren Jan Wiegers en Gerard Röling van de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam hun pupillen geregeld mee naar Ameland. Hoewel de periodes waarin Wiegers en Röling hun artistieke hoogtepunten beleefden achter hen lag - Wiegers als grondlegger van de expressionistische stroming De Ploeg in het tweede decennium van de vorige eeuw, Röling als fijnschilder van de Nieuwe Zakelijkheid - tonen ze hun vakmanschap in werk dat ze op Ameland maakten.

En dan zijn er natuurlijk Tames Oud en Leendert Scheltema. Tames Oud was op Ameland geboren, Scheltema bracht er zijn jeugdjaren door. Beide kunstenaars wisten zich door een eigen stijl een belangrijke plek in de Nederlandse kunstgeschiedenis te veroveren.

Van alle hier genoemde kunstenaars - en nog veel anderen - hebben de Amelander musea en de gemeente Ameland werken in hun collectie. Daarnaast hangt er nog veel werk van 'Amelander’ schilders bij particulieren aan de muur. Het belangrijkste werk uit de collecties van de Amelander musea en de gemeente Ameland is op deze pagina's te zien. Het is aangevuld met werk uit enkele particuliere collecties.

Boek Kunst van Ameland

Veel werk van kunstenaars op deze pagina is afgedrukt in het boek Kunst van Ameland. Het boek geeft achtergrondinformatie over de onderlinge relaties van kunstenaars en hoe de regio waar ze woonden hun werk beïnvloedde. Het boek is nu voor de speciale prijs van tien euro te koop in de musea en in de webshop.


De kunstenaars