CULTUURHISTORIE

.


Historie is overal zichtbaar op Ameland

Gevraagd naar wat Ameland aantrekkelijk maakt, gaven bezoekers enkele jaren geleden in een onderzoek van de VVV aan dat Ameland zich onderscheidt van andere eilanden doordat de historie nog overal zichtbaar is. Je kunt de sfeer in delen van de dorpen Hollum, Ballum en Nes die zijn aangewezen als beschermd dorpsgezicht nostalgisch noemen. Maar er zit meer achter.  Wandelend door de oude kernen van de dorpen kom je overal commandeurswoningen tegen. Gebouwd in de Gouden Eeuw van het eiland, als teken van welvaart, zijn ze drager geworden van de Amelander identiteit. 

Ook achter de kerken gaan verhalen schuil. Over Ameland als vrijhaven voor gelovigen die elders vervolgd werden, over godsdienstvrijheid als diplomatiek ruilmiddel, maar ook over strenge en hardvochtige voorgangers en kerkscheuringen. Bijzondere plekjes, historische routes en kunst in de openbare ruimte. Allemaal vertellen ze een stukje van de Amelander geschiedenis. 

 

Kerken op Ameland

Ameland telt zeven kerken. Bijzonderheden over de kerken en de religieuze geschiedenis van het het eiland vind je hier.

 

Kunst in het openbaar

Alle dorpen op het eiland hebben een of meer kunstwerken in de openbare ruimte. Lees hier wat ze voorstellen en wie de makers waren.

Herdenkingsmonumenten

Twee monumenten herinneren aan dramatische  gebeurtenissen op Ameland. Een ervan herinnert aan het verdrinken van acht paarden op 14 augustus 1979 bij het lanceren van de paardenreddingboot 

Molen De Verwachting

Ooit stonden er vier molens in Hollum. De molen zoals hij er nu staat is gebouwd in 1991. Hollum. De  voorganger van de huidige molen  moest in 1949 worden gesloopt omdat hij bijna uit elkaar viel. 

Vuurtoren Ameland

De Amelander vuurtoren is in 1880 gebouwd. In 2004 viel het doek voor de vuurtoren als bemande toren. Nu is het een van de grootste toeristische attracties van Ameland.

Museum Sorgdrager

Museum Sorgdrager in Hollum is het cultuurhistorisch museum van Ameland. Het vertelt op verschillende manieren de geschiedenis van Ameland.