Ameland heeft grootste museumdichtheid van Nederland

Met vier musea, twee molens en de vuurtoren  heeft Ameland gemeten naar inwonertal de grootste museumdichtheid van Nederland. Elk museum kijkt vanuit een eigen invalshoek naar de geschiedenis. Samen vertellen ze het verhaal van Ameland. Over de maritieme historie, de bestuurlijke geschiedenis en de landbouw en visserij, eeuwenlang het belangrijkste middel van een karig bestaan. De walvisvaart en de koopvaardij brachten welvaart op het eiland. Ook dat verhaal wordt verteld. Navigeer voor actueel nieuws over tentoonstellingen via de pagina  Exposities. 


Musea, Vuurtoren, molens

Natuurcentrum

Het Natuurcentrum in Nes is een kenniscentrum, een museum en het startpunt van excursies. Een van de grootste attracties is een groot zee-aquarium.

Museum Sorgdrager

Museum Sorgdrager in Hollum is het cultuurhistorisch museum van Ameland. De exposities van 2018 zijn wegens succes verlengd

Maritiem Centrum

Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum is het huis van de paardenreddingboot. Met informatie over de maritieme geschiedenis en attracties voor een jonger publiek.

Museum Swartwoude

De nostalgie van het eiland proef je in het Landbouw-en Juttersmuseum in Buren. Alles over de landbouw is in dit museum geconcentreerd. 

Bunkermuseum

Ameland had in de Tweede Wereldoorlog een kleine bezettingsmacht van Duitse soldaten. In een bunker wordt die periode indringend teruggeroepen.

Vuurtoren Ameland

De vuurtoren is een van de grootste attracties van Ameland. Maar hij biedt meer dan een fantastisch uitzicht. Onderweg naar de top zijn er mini-exposities.

Molen de Verwachting

Het in bedrijf houden van molens heeft in Nederland de status van immaterieel erfgoed. De vrijwilligers van molen de Verwachting in Hollum doen er alles aan om die status te benadrukken. Bezoekers kunnen meekijken.