CULTUURHISTORIE


Een museum als bedrijf

Een museum als bedrijf. Zo kun je de koren-en mosterdmolen De Verwachting het beste typeren. Enkele tientallen vrijwilligers zijn hier bijna dagelijks in toerbeurt bezig om graankorrels en mosterdzaadjes - ook van Amelander bodem - te malen. Op dagen met voldoende wind wordt er wel 300 kilo meel geproduceerd. 

Over de afzet van hun producten hoeven de molenaars, de mosterdmakers en hun vrijwilligers zich geen zorgen te maken. De producten gaan naar plaatselijke bakkers en supermarkten of worden als Amelander product in de molenwinkel verkocht.

Als bezoeker kun je het malen en mosterdmaken van dichtbij meemaken. De molenaars en mosterdmakers geven graag uitleg. En wie het allemaal nog eens rustig wil nalezen kan terecht in de expositieruimte waar het het hele proces op informatiepanelen staat beschreven. Het molenaarsvak en het in bedrijf houden van een molen geldt sinds 2017 in Nederland als immaterieel cultureel  erfgoed.

Geschiedenis van de molen

De molen zoals hij er nu staat is gebouwd in 1991. Hollum, waar in het verleden vier molens stonden, miste zijn molen. Oudere Hollumers herinnerden zich nog zijn voorganger -ook met de naam De Verwachting - die in 1840 was gebouwd en in 1949 moest worden gesloopt omdat hij bijna uit elkaar viel. Het lukte het dorp, met steun van de gemeente Ameland, een stuk historie te laten herleven. De Verwachting is een stellingmolen. Voor de nieuwbouw is gebruik gemaakt van het achtkant van de molen uit Brucht in Overijssel.   

Vrijwilligers houden de molen in bedrijf.

In de molenwinkel worden Amelander producten verkocht.

Uitzicht vanaf de omloop.

Het meel  wordt in zakken opgevangen.

Het graan wordt vermalen. 

Producten van de molen vinden hun weg naar de bakkers.