Ima van Eysinga

Ima van Eysinga (1881 - 1958)

 

Oud-burgemeester Michiel Zonnevylle van Ameland ontdekte dat Ima van Eysinga in het midden van de jaren '20 enkele jaren op Ameland is geweest. Uit die periode dateren ook twee schilderijen in de collectie van de Amelander Musea, een gezicht op de hervormde kerk in Hollum en een gezicht op Nes. Ima van Eysinga kende de Waddeneilanden, want in 1909 woonde ze een jaar op Texel om er schapen te schilderen.

Jonkvrouw Ephraima Henriette Johanna van Eysinga kwam ter wereld in Noordwijkerhout, waar haar vader Tjalling burgemeester was. Als gevolg van een ziekte raakte ze op driejarige leeftijd bijna volledig doof. Haar opleiding, ook lessen in kunstzinnige vakken, kreeg ze daardoor in de vorm van privélessen. Ima van Eysinga had een talenknobbel, want ze beheerste het Frans, Duits, Engels, Zweeds, Italiaans en Hongaars. Beter gezegd, ze kon het lezen want haar klankentaal kon alleen door enkele goede vrienden als spraak worden verstaan.

Ima van Eysinga heeft het grootste deel van haar leven in Elspeet op de Veluwe gewoond. Daar heeft ze nog bezoek gehad van Selma Lagerlöf, de in 1909 met een Nobelprijs voor de Literatuur beloonde Zweedse schrijfster die ze kende van een bezoek aan Zweden. Voor een heruitgave van Lagerlöfs Nils Holgersson wonderbare reis maakte Van Eysinga illustraties. Ima van Eysinga is ook bekend geworden als textielkunstenaar.

Ima van Eysinga, Molen met gezicht op Nes, Olieverf op doek, 60 x 75 cm.

Collectie Amelander Musea

Ima van Eysinga, Hervormde kerk Hollum

Collectie Amelander Musea

Ima van Eysinga, Gezicht op Nes

Collectie Amelander Musea