Nieuwe exposities in Swartwoude en Maritiem Centrum van start gegaan

In Museum Swartwoude in Buren en het Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum zijn in het laatste weekeinde van mei nieuwe tentoonstellingen van start gegaan. In Buren vertellen zeven vrouwen over het leven op een eiland. In het Maritiem Centrum vertelt de stuurman van de Juffrouw Klara, het schip van Hidde Dirks Kat, over hoe zeelieden aan het einde van de achttiende hun weg over zee vonden.  

Met de opening van beide tentoonstellingen draait het expositieprogramma 2018 van de Amelander Musea volop. De expositie Het Licht van Ameland in het Natuurcentrum in Nes, met werk van dertig kunstenaars uit de vorige eeuw, en de Reis van Hidde Dirks Kat in Museum Sorgdrager zijn al enkele maanden geopend en trekken veel belangstelling. Dat geldt ook voor een kleinere expositie van Amelander meubelkunst in Museum Sorgdrager in Hollum.

Met deze nieuwe exposities geven de Amelander Musea invulling aan de Amelander bijdrage aan activiteiten die in heel Friesland in het kader van Leeuwarden | Friesland | Culturele Hoofdstad van Europa worden georganiseerd. Op Ameland gebeurt dat in 2018 onder de noemer van Eiland van Hidde Dirks Kat.

Hoe kapiteins in de achttiende in de achttiende eeuw hun weg op zee vonden ervaar je in het Maritiem Centrum in Hollum. 

Op verschillende plaatsen in Museum Swartwoude vertellen Amelander vrouwen over het leven op een eiland. 


Een tijdreis met zeven Amelander vrouwen

In Museum Swartwoude in Buren nemen zeven Amelander vrouwen de bezoeker mee op een tijdreis door tweeënhalve  eeuw Amelander geschiedenis. Luister naar hun verhalen hoe zij het thuis probeerden te rooien wanneer hun mannen op zee waren. Ze vertellen hun verhalen door het hele museum. Onderweg leer je meer over het leven op eiland, waar het jutten veel eilanders in het bloed zit.

Boek

Commandeursvrouw Jantje Jans Ney

1778 - 1818

Rixt van 't Oerd 

1818 - 1858

Grietje de Vissersvrouw

1858 - 1898

Boerin Trijntje de Haan 1898 - 1938

Gerdina Metz en de oorlog 

1938 - 1978

Molenaar Greetje

1978 - 2018

Jester Nynke

2018 - 


Met alleen sterren als hulpmiddel is een schipbreuk dichtbij

Vanuit een luie stoel ziet de bezoeker in een donkere ruimte de sterrenhemel en vertelt de stuurman van de walvisvaarder Juffrouw Klara, het schip van de Amelander commandeur Hidde Dirks Kat, hoe hij zijn weg vond in de noordelijke wateren. De navigatiemiddelen waren niet zo nauwkeurig als nu, en de sterren waren een belangrijk hulpmiddel. De schepen waren aan het einde van de achttiende en het begin van de negentiende  eeuw afhankelijk van de wind. Motoren moesten nog nog worden uitgevonden. En als de wind ongunstig was, werd een klein navigatiefoutje direct afgestraft als je je te dicht onder de kust waagde. Dat gebeurde ook met de Juffrouw Klara, die in het ijs onder de kust van Groenland werd gekraakt. 

Een beeld uit de presentatie in de Experienceruimte in Maritiem Centrum Abraham Fock.

Neem plaats in een luie stoel, het licht dooft en je ervaart wat een zeeman ziet als de sterren aan de hemel verschijnen.