Exposities in 2019

De reis van Hidde Dirks Kat

In Museum Sorgdrager neemt de beroemdste Amelander commandeur, Hidde Dirks Kat, de bezoeker mee op walvisjacht. Zijn reis eindigt met een stranding. Hij wordt liefdevol opgevangen door de Inuit op Groenland.


Joris Collier en Gerdie de Jong verzamelen op Ameland materiaal voor hun expositie die gedurende heel 2019 telkens wordt aangepast. 

Seablue

Tot november 2019 werken de kunstenaars Gerdie de Jong en Joris Collieraan aan een  installatie in het Natuurcentrum in Nes. .Samen met bezoekers van het museum groeit een schone zee op een organische manier uit tot een door plastic bevuilde onderwaterwereld. Het project vraagt op deze manier aandacht voor het fenomeen Plastic Soep.
Tijdens diverse workshops gaan deelnemers met gevonden plastic aan de slag. 


Het slot van Ballum in 3D

In de filmzaal van Museum Sorgdrager draait een twintig minuten durende animatie, waarin het in 1829 gesloopte Slot van Ballum is gereconstrueerd. En passant leert de bezoeker in grote lijnen de geologische en bestuurlijke geschiedenis van Ameland kennen. De DVD van de film is bijgesloten in een boek waarin meer wordt verteld over het slot en de geschiedenis.

In de vaste expositie zijn voorwerpen te zien die van het slot afkomstig zijn of die er werden gebruikt door de bewoners. Dat was de adelijke Friese familie Van Cammingha, die bijna drie eeuwen de Vrije Heerlijckheid Ameland bestuurde.


Navigeren op de sterren

In het Maritiem Centrum Abraham Fock is in 2018  nieuwe experience van start gegaan. Bezoekers kunnen daar ervaren hoe zeelieden uit de tijd van Hidde Dirks Kat hun bestemming bereikten. Zij bepaalden hun koers ondermeer door naar de sterren te kijken.


Amelander meubelkunst

De beschilderingen maken de meubels uit de collectie meubelkunst van Museum Sorgdrager bijzonder. Voor wie oog heeft voor details valt er op hoekkasten, klaptafels en beddenbankjes veel te ontdekken. De topstukken staan in een kamer op de begane grond van het Sorgdragerhuis in Hollum, onderdeel van Museum Sorgdrager. Op de verdieping staan meer meubels. De hele collectie wordt tot de top drie van Nederlandse collecties (volks)meubelkunst gerekend.


Piet Vos op herhaling met Eener reize ter walvischvangst

Een reis als matroos naar Spitsbergen in 1994 was voor Piet Vos aanleiding om in 2015 op Texel een wrak van een vergaan schip te bouwen. Dit werk was geïnspireerd op het dagboek van de reis die de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat in 1777-1778 maakte.

Uit het Texelse project vloeide het maken van een installatie met een stopmotionfilm. De techniek lijkt sterk op die van het maken van een tekenfilm.  Eener reize ter walvischvangst, noemde Vos deze presentatie die vorig jaar al te zien was in het kleine huisje van Museum Sorgdrager en die tot en met september daar blijft te zien. 

Voor wie het verhaal nog niet kent: Talloze schepen vergingen door het kruiend ijs aan de zuidwestkust van Groenland. Slechts weinig bemanningsleden hebben na vele ontberingen de vaste wal kunnen bereiken bij Statenhoek, het huidige Kaap Vaarwel. Daar werden zij gered en opgevangen door Inuits.  Bij deze ”Goddeloze wilde menschen wiens liefde waarlijk die van vele Christenen te boven gaat” hebben zij de winter kunnen doorbrengen.

Piet Vos (1950, Warmenhuizen) maakt als beeldend kunstenaar vooral installaties en monumentaal werk. Hij exposeerde op meerdere plaatsen in Nederland en in Tsjechië. Vos was projectleider bij het tot stand komen van het beeldenpark 

Een Zee van Staal in Wijk aan Zee. Een van zijn bekendere werken is  het monument Zo ben ik tot over mijn oren verloofd met het licht ter ere van de dichter en schilder Lucebert in Heemskerk. Vos' verbondenheid met de waddeneilanden blijkt uit zijn lidmaatschap van de kunstenaarsgroep Waantij op Texel.

Piet Vos


Zeven eilanders staan vanaf april centraal in installatie in museum Swartwoude

De Ameland Installatie is het resultaat van haar expositie tijdens kunstmaand Ameland in 2018 in de NH kerk in Hollum. Hier werkte ze samen met Amelanders aan een nieuw kunstwerk. In deze installatie staan zeven eilanders centraal in een mixed media project. De voorzijde bestaat uit een silhouet en de achterzijde is gevuld met materiaal, zoals teksten en foto’s ontvangen van Amelanders. Daarnaast is de skyline van Ameland te zien en bijpassende muziek te horen. Ook toont L'Herminez een aantal nieuwe kleinere werken. 

Miriam L'Herminez is in haar werk steeds op zoek naar verscheidenheid. Geïnspireerd door een vijftien jaar lang verblijf in Malawi, Zimbabwe en Tanzania, waar ze geraakt werd door de confrontatie met het verschil in culturen, taal en emotie. Door een onderwerp van alle kanten te belichten, laat ze zich telkens weer verrassen door de verschillen binnen het thema.

Het contrast tussen de schoonheid en de scherpe kanten vormt de basis voor de verdere vormgeving. Daarbij experimenteert Miriam met verschillende materialen en vormen. Op het einde van haar ontdekkingstocht is het elke keer weer de kunst om juist die verschillen met elkaar te verbinden en het uiteindelijk tot een eenheid samen te brengen.

 

De Ameland Installatie is van april tot november 2019 in museum Swartwoude te zien.


Jantje Jans Ney is een van de vrouwen die in Museum Swartwoude een stukje Amelander geschiedenis tot leven brengen.

Vrouwen achter de zeemannen vanaf 2019 in vaste expositie Swartwoude

De expositie Vrouwen achter de zeemannen was in het HDK jaar 2018 een van de hoogtepunten in het aanbod van nieuwe exposities van de Amelander musea. De presentatie heeft nu een plek gekregen in de vaste expositie van Museum Swartwoude Inn Buren.

Als de mannen op zee zijn, hoe verging het dan de vrouwen op het eiland? Hoe vergaat het de Amelander vrouwen van nu? Is er veel veranderd ten opzicht van de tijd van Jantje Jans, de vrouw van Hidde Dirks Kat? Veel mannen werken op de vaste wal, vrouwen combineren werk, zorg voor kinderen en hun privéleven op het eiland.

 

De tentoonstelling “Vrouwen achter de zeemannen” is een reis door de tijd.

Zeven vrouwen vertellen over hun leven op Ameland. Van Jantje Jans uit 1778 tot een moderne vrouw uit 2018. Voedsel is in hun verhaal de rode draad. Passende  gerechten bij de verhalen hebben we verzameld in een Amelands Kookboekje.

Zo kun je al kokend even in de huid kruipen van één van deze Amelander vrouwen.