Exposities in 2018

De reis van Hidde Dirks Kat

In Museum Sorgdrager neemt de beroemdste Amelander commandeur, Hidde Dirks Kat, de bezoeker mee op walvisjacht. Zijn reis eindigt met een stranding. Hij wordt liefdevol opgevangen door de Inuit op Groenland.


Het Licht van Ameland

De expositie Het Licht van Ameland neemt de bezoeker in het Natuurcentrum in Nes aan de hand van kunstwerken mee over het eiland. Door dorpen, langs het strand en door de duinen. Op een interactieve kunsttafel kun je de kunst zien die op je favoriete plekje op het eiland is gemaakt. 

Bij de expositie is het boek Kunst van Ameland uitgebracht. Hierin is werk te zien van dertig kunstenaars die in de vorige eeuw op Ameland hebben gewerkt. Van elk van hen is een korte levensbeschrijving opgenomen. Ook wordt verduidelijkt wat hun band met Ameland was en welke plek ze in de regionale en nationale kunstgeschiedenis hadden. 


Het slot van Ballum in 3D

In de filmzaal van Museum Sorgdrager draait een twintig minuten durende animatie, waarin het in 1829 gesloopte Slot van Ballum is gereconstrueerd. En passant leert de bezoeker in grote lijnen de geologische en bestuurlijke geschiedenis van Ameland kennen. De DVD van de film is bijgesloten in een boek waarin meer wordt verteld over het slot en de geschiedenis.

In de vaste expositie zijn voorwerpen te zien die van het slot afkomstig zijn of die er werden gebruikt door de bewoners. Dat was de adelijke Friese familie Van Cammingha, die bijna drie eeuwen de Vrije Heerlijckheid Ameland bestuurde.


Navigeren op de sterren

In de laatste week van mei gaat in het Maritiem Centrum Abraham Fock een nieuwe expositie van start. Bezoekers kunnen daar ervaren hoe zeelieden uit de tijd van Hidde Dirks Kat hun bestemming bereikten. Zij bepaalden hun koers ondermeer door naar de sterren te kijken.


Amelander meubelkunst

De beschilderingen maken de meubels uit de collectie meubelkunst van Museum Sorgdrager bijzonder. Voor wie oog heeft voor details valt er op hoekkasten, klaptafels en beddenbankjes veel te ontdekken. De topstukken staan in een kamer op de begane grond van het Sorgdragerhuis in Hollum, onderdeel van Museum Sorgdrager. Op de verdieping staan meer meubels. De hele collectie wordt tot de top drie van Nederlandse collecties (volks)meubelkunst gerekend.


Vrouwen achter de zeemannen

Jantje Jans Ney, de vrouw van Hidde Dirks Kat, stelt zich voor

Als de mannen op zee waren, hoe verging het dan de vrouwen op het eiland? Hoe vergaat het de Amelander vrouwen van nu? Is er veel veranderd sinds de tijd van Jantje Jans, de vrouw van Hidde Dirks Kat? Veel mannen werken op de vaste wal, vrouwen combineren werk, zorg voor kinderen en hun privéleven op het eiland.

De tentoonstelling Vrouwen achter de zeemannen is een reis door de tijd.

Zeven vrouwen vertellen over hun leven op Ameland. Van Jantje Jans uit 1778 tot een moderne vrouw uit 2018. Voedsel is in hun verhalen de rode draad. Passende  gerechten bij de verhalen hebben we verzameld in een Amelands Kookboekje.

Zo kun je al kokend even in de huid kruipen van één van deze Amelander vrouwen.