Het Ameland van weleer

Nostalgisch. Dat woord gebruiken bezoekers vaak na een rondgang door het Landbouw-en juttersmuseum in Buren. Ouderen herkennen de geuren en voorwerpen van vroeger en voor kinderen, voor wie dit museum uitermate geschikt is, gaat er een wereld open.  

Het museum is gehuisvest in twee boerderijen. In de oorspronkelijke boerderij gaat het er toe zoals vroeger. In de schuur leven een bok en enkele geiten. Eenden die ook bij de levende have van het museum horen, proberen er een graantje mee te pikken. In het voorhuis ervaar je hoe een boerengezin met zes kinderen vroeger leefde op een oppervlakte van een flinke stacaravan.

Kleine boeren hadden het vroeger niet gemakkelijk. Dat verhaal vertelt een boerin in het hoofdgebouw. Met visvangst probeerden Amelander boerengezinnen het inkomen wat te verhogen. Ook hoor of lees je er verhalen over het jutten, scheepsstrandingen, flessenpost en romantische liefdes.

Op de verdieping is de beachbar. In die ruimte wordt in beeld, tekst en met poppen de geschiedenis van het badleven op Ameland verteld.


Zeven eilanders staan vanaf april centraal in installatie in museum Swartwoude

 

De Ameland Installatie is het resultaat van haar expositie tijdens kunstmaand Ameland in 2018 in de NH kerk in Hollum. Hier werkte ze samen met Amelanders aan een nieuw kunstwerk. In deze installatie staan zeven eilanders centraal in een mixed media project. De voorzijde bestaat uit een silhouet en de achterzijde is gevuld met materiaal, zoals teksten en foto’s ontvangen van Amelanders. Daarnaast is de skyline van Ameland te zien en bijpassende muziek te horen. Ook toont L'Herminez een aantal nieuwe kleinere werken. 

Miriam L'Herminez is in haar werk steeds op zoek naar verscheidenheid. Geïnspireerd door een vijftien jaar lang verblijf in Malawi, Zimbabwe en Tanzania, waar ze geraakt werd door de confrontatie met het verschil in culturen, taal en emotie. Door een onderwerp van alle kanten te belichten, laat ze zich telkens weer verrassen door de verschillen binnen het thema.

Het contrast tussen de schoonheid en de scherpe kanten vormt de basis voor de verdere vormgeving. Daarbij experimenteert Miriam met verschillende materialen en vormen. Op het einde van haar ontdekkingstocht is het elke keer weer de kunst om juist die verschillen met elkaar te verbinden en het uiteindelijk tot een eenheid samen te brengen.

De Ameland Installatie is van april tot november 2019 in museum Swartwoude te zien.

 

Mini-expositie in museumhoekje: De rommel van de MSC Zoe

Begin dit jaar verloor het containerschip MSC Zoe in stormachtig weer een deel van haar lading. Op de stranden van de Waddeneilanden spoelden in de dagen erna allerlei consumptiegoederen aan, veelal van plastic en kunststof. In een hoekje van het museum is een deel daarvan verzameld. Ook draait er een film over de opruimwerkzaamheden. 

De toen 4-jarige Zoe Vago gaf het schip in 2015 haar naam. Zoe Vago staat centraal in het Museumstuk van de Maand juli.

 


Museum Swartwoude

Het exterieur van Museum Swartwoude.

Strandvondsten van jutters vind je buiten...

... en binnen.

Scheepsvormen in het interieur..

Het leven van vroeger.

Door het hele museum krijg je informatie over het jutten van strandvondsten..


Collectie landbouw in de schuur 

In de schuur en de stal van de oude boerderij zijn in 2018 voorwerpen die herinneren aan het leven en werken op kleine boerderijtjes op Ameland geconcentreerd..Een impressie daarvan geven onderstaande foto's


Entreeprijzen

Volwassene € 5                                                

Kind (5 t/m 12 jaar) € 3,75

Groepsbezoek (min. 15 pers.):

Volwassene ( vanaf 13 jaar) € 4,25                                                 

Kind (5 t/m 12 jaar) € 3,25

                                                               

Voor houders van een museumkaart is de toegang gratis