Het Ameland van weleer

Nostalgisch. Dat woord gebruiken bezoekers vaak na een rondgang door het Landbouw-en juttersmuseum in Buren. Ouderen herkennen de geuren en voorwerpen van vroeger en voor kinderen, voor wie dit museum uitermate geschikt is, gaat er een wereld open.  

Het museum is gehuisvest in twee boerderijen. In de oorspronkelijke boerderij gaat het er toe zoals vroeger. In de schuur leven een bok en enkele geiten. Eenden die ook bij de levende have van het museum horen, proberen er een graantje mee te pikken. In het voorhuis ervaar je hoe een boerengezin met zes kinderen vroeger leefde op een oppervlakte van een flinke stacaravan.

Kleine boeren hadden het vroeger niet gemakkelijk. Dat verhaal vertelt een boerin in het hoofdgebouw. Met visvangst probeerden Amelander boerengezinnen het inkomen wat te verhogen. Ook hoor of lees je er verhalen over het jutten, scheepsstrandingen, flessenpost en romantische liefdes.

Op de verdieping is de beachbar. In die ruimte wordt in beeld, tekst en met poppen de geschiedenis van het badleven op Ameland verteld.


Exposities 2019

Vrouwen achter de zeemannen

Als de mannen op zee waren, hoe verging het dan de vrouwen op het eiland? Hoe vergaat het de Amelander vrouwen van nu? Is er veel veranderd sinds de tijd van Jantje Jans, de vrouw van Hidde Dirks Kat? Veel mannen werken op de vaste wal, vrouwen combineren werk, zorg voor kinderen en hun privéleven op het eiland.

De tentoonstelling Vrouwen achter de zeemannen is een reis door de tijd. 

Zeven vrouwen vertellen over hun leven op Ameland. Van Jantje Jans uit 1778 tot een moderne vrouw uit 2018. Voedsel is in hun verhalen de rode draad. Passende  gerechten bij de verhalen hebben we verzameld in een Amelands Kookboekje.

Zo kun je al kokend even in de huid kruipen van één van deze Amelander vrouwen.

In 2018 waren de presentaties te zien in een aparte ruimte. Dit jaar zijn ze onderdeel van de vaste expositie.

 


Museum Swartwoude

Het exterieur van Museum Swartwoude.

Strandvondsten van jutters vind je buiten...

... en binnen.

Scheepsvormen in het interieur..

Het leven van vroeger.

Door het hele museum krijg je informatie over het jutten van strandvondsten..


Collectie landbouw komt in de schuur 

In de schuur en de stal van de oude boerderij komen in 2018 de voorwerpen die herinneren aan het leven en werken op kleine boerderijtjes op Ameland. Een impressie daarvan geven onderstaande foto's