CULTUURHISTORIE


Museum vertelt geschiedenis van Ameland

Museum Sorgdrager in Hollum is het cultuurhistorisch museum van Ameland. Het vertelt op verschillende manieren de geschiedenis van Ameland. Het grootste gedeelte van de vaste collectie bevindt zich in het Sorgdragerhuis, met een stijlkamer en een open depot.

Vaste bezoekers zal het opvallen dat de collectie in het hoofdgebouw in 2018 flink op de schop is gegaan. In de schuurruimte wordt dit jaar met audiovisuele technieken en wandvullende projecties het verhaal van de stranding van de Amelander commandeur Hidde Dirks Kat bij Groenland verteld. In dit gedeelte van het museum is ook de film De Vrije Heerlijkheid Ameland te zien. Hierin wordt uitgebreid stilgestaan bij het verdwenen Slot van Ballum. Een 3D-reconstructie brengt het slot tot leven. De film verhaalt verder van de geologische en bestuurlijke geschiedenis en vormt daarmee een attractieve en leerzame introductie op de geschiedenis van het eiland.

De relatie tussen Hidde Dirks Kat en de walvisvaart leidde tot een verhuizing van een deel van de collectie over dit onderwerp, De ruimte die daardoor in het Sorgdragerhuis vrij kwam hebben we gereserveerd voor topstukken uit onze collectie Amelander meubelkunst. Samen met andere stukken op de verdieping kan deze collectie tot de top drie van collecties volksmeubelkunst in Nederland worden gerekend.

Museum Sorgdrager aan de Herenweg in Hollum. Bezoekers met een auto kunnen deze parkeren op een parkeerplaats aan het begin van de Westerlaan, op iets meer dan honderd meter afstand van het museum.


Bezoekers verrast door kwaliteit exposities

Museummedewerkers glimmen vaak van trots als ze het gastenboek lezen. Bijna iedere nieuwe bezoeker die de moeite neemt om iets in het gastenboek schrijven is verrast over de omvang van het museum . Het is groter dan de buitenkant doet vermoeden. Veel bezoekers zijn ook verrast door de omvang van de collectie en de inhoud en kwaliteit van de exposities. 


ExpositiesHet museum

Nog nooit zijn op één plaats zoveel voorwerpen uit het slot van de Van Cammingha's te zien geweest.

Een opmerkelijke gebeurtenis uit de eilander geschiedenis: de Engelse dictator Oliver Cromwell verklaart dat Ameland neutraal gebied is ten tijde van de eerste Engelse oorlog.

In een gedeelte van de schuur krijgt de bezoeker informatie over de walvisvaart in de achttiende eeuw en na de Tweede Wereldoorlog.

De stijlkamer in het Sorgdragerhuis.

Het open depot op de verdieping van het Sorgdragerhuis.

In welvarende periodes droegen Amelander dames dure sieraden.

Een 'rijke' uitstalling.

Amelander meubelkunst op de verdieping van het Sorgdragerhuis.


Bezoeker kan kiezen

Wie de hele collectie en drie exposities wil zien, is al snel een dagdeel kwijt. Vanaf dit seizoen is het museum  afgestapt van de vaste route door de museumgebouwen. De bezoeker kan nu kiezen. In de schuur start elk half uur de audiovisuele productie De Reis van Hidde Dirks Kat. Per keer kunnen tien bezoekers mee op de dramatisch verlopen zeereis van de Amelander commandeur. Het bekijken van de film De Vrije Heerlijkheid Ameland is een interessant alternatief om de wachttijd te bekorten. Bezoekers kunnen er ook voor kiezen de expositie over de Van Cammingha's te bezoeken. Een alternatief is een rondgang door het Sorgdragerhuis, met een kleine, nieuwe expositie van topstukken uit de collectie Amelander meubelkunst. Er is een stijlkamer en op de verdieping vind je het open depot en nog meer meubels. 

Museum

Entreeprijzen

Volwassene € 5

Kind (5 t/m 12 jaar) € 3,75                                                         

Groepen (min. 15 pers.)

Volwassene ( vanaf 13 jaar) €4,25

Kind (5 t/m 12 jaar) € 3,25                                                                                                                                

Voor houders van een Museumkaart is de toegang gratis

Parkeren

Wandelen door de geschiedenis

Vanuit Museum Sorgdrager worden cultuurhistorische rondleidingen gehouden door Hollum. Duur anderhalf uur. Volg onze agenda en die van de VVV. Je kunt ook bellen met de Amelander Musea: 0519-542737.

Prijs rondleiding

Volwassene € 5,00

Kind (5 t/m 12 jaar) € 3,50

Audiotour

Op verschillende plekken door het hele museum hangen schildjes bij voorwerpen. Richt je podcatcher erop en je krijgt achtergrondinformatie over het voorwerp. Informatie is in het Nederlands of Duits.

.