Meer dan een museum

Dankzij zijn opvallende architectuur kun je het Natuurcentrum Ameland in Nes niet missen. Het imposante gebouw met zijn uitkijktoren biedt een scala aan activiteiten: exposities in drie zalen, een grote filmzaal en educatief aanbod in de grote practicumzaal. Misschien wel de grootste attractie is het zeeaquarium waar de bezoeker in het seizoen dagelijks getuige kan zijn van het voeren van de vissen.

Informatie over natuur, landschap, de Waddenzee, het leven van vogels en dieren en vissen wordt zo gepresenteerd dat jong en oud er iets kunnen leren.

Aanbod en presentatie van de informatie wisselen voortdurend. In de filmzaal draait sinds 2017 een 360 graden projectie over de Waddenzee en hoe die wordt beschermd. In het Blotevoetenpad is een buitenexpositie opgenomen over het bijenleven op Ameland.

Natuurcentrum Ameland is een kenniscentrum. Medewerkers leveren bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek over veranderingen in de natuur, de Waddenzee en het vogel-en dierenleven. De bezoeker profiteert daarvan doordat nieuwe kennis en inzichten direct worden vertaald in de informatie in de exposities en de excursies. 

 

Expositie Sea Blue

In het Natuurcentrum is in 2020 de installatie SeaBlue te zien. Een kunst / natuur educatief project van kunstenaars Gerdie de Jong en Joris Collier.  Het project vraagt aandacht voor het fenomeen Plastic Soep, een snel groeiend wereldwijd probleem.

 

 

 

Landschapzaal

In de Landschapzaal wordt de bezoeker  thematisch geïnformeerd over de verschillende landschappen op Ameland.

In Kijk op de dijk leer je alles over de dijk van Ameland en de bescherming die de verhoogde dijk biedt.

Op deze plek leer je mooiste wandelroutes op het eiland kennen.

Over het strand leert de bezoeker dat het veel meer is dan een zandvlakte waar je op een handdoek van de zon geniet.


Zee-aquarium

Het grote zee-aquarium is een van de topattracties in het Natuurcentrum. In het seizoen kunnen bezoekers dagelijks zien hoe de vissen worden gevoed.

Een plek waar de bezoeker nooit komt. De ruimte boven het grote aquarium van waaruit de vissen worden verzorgd en gevoerd.

Op deze pagina vertellen we een van de verhalen van het Natuurcentrum.


Projecties en films

In de 360 gradenzaal draait een imponerende projectie waarin de bezoeker alles aan de weet komt over de waddenzee, het unieke karakter van dit Werelderfgoed, de functies van het gebied en hoe de zee en de droogvallende platen worden beschermd. 


Potviszaal: Van heel groot tot heel klein

Met een lengte van 13.60 meter is het skelet van een potvis het grootste object in de collectie van het Natuurcentrum in Nes. Het skelet is van een van de vier potvissen die in 1997 aanspoelden op Ameland.

Potvissen vinden hun weg door de oceanen door geluidsignalen uit de zenden en op te vangen. Wanneer ze in de noordelijke winter naar het zuiden trekken, kunnen ze in de Noordzee verdwalen. Daar werkt het systeem met de geluidsgolven minder goed en wacht hen meestal de dood. Maar waarom deze soms wel 50 ton wegende kolossen verdwalen is niet duidelijk. Onderzoekers vonden een verband tussen zonnevlekken en uitbarstingen van de zon die het aardmagnetisch veld verstoren. Potvissen zouden daardoor van slag kunnen raken. Anderen vonden sporen van caissonziekte bij gestrande potvissen. Ze zouden geschrokken kunnen zijn van harde knallen en te snel naar de oppervlakte zijn gezwommen. Dat kan dodelijk zijn.

De meeste van de naar schatting maximaal twee miljoen potvissen blijven gelukkig in de oceanen, waar ze op één ademteug wel tot twee uur onder water kunnen blijven. Op jacht naar inktvissen, hun belangrijkste voedsel, kunnen deze roofdieren dieptes tot bijna drie kilometer bereiken.

De visseneitjes horen bij de kleinste objecten in het Natuurcentrum.

De potviszaal wordt  in 2018 heringericht. Door het plaatsen van panelen voelt de bezoeker zich minder verloren en ontstaat er meer ruimte voor informatie.


Practicumzaal

Leren over het wad en de natuur

De Practicumzaal in het Natuurcentrum biedt ruimte aan groepen scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs om via onderzoekjes en het uitvoeren van opdrachten meer te leren  over de Waddenzee en de natuur van Ameland. Medewerkers van het Natuurcentrum bieden ondersteuning.  

Deelname aan een practicum kan goed worden gecombineerd met een excursie door de natuur of op het wad of een wandeling over het Blotevoetenpad naast het Natuurcentrum.

In de zomermaanden organiseert het Natuurcentrum practica op het wad, waarbij het bodemleven op wadplaten kan worden bestudeerd.  De data van deze practica worden vermeld in de agenda op de website amelandermusea.nl.

Waddencampus

Het netwerkplatform de Waddencampus verbindt onderwijs- en kennisinstellingen, studenten, ondernemers, bedrijven, organisaties en overheden met elkaar om tot slimme(re) oplossingen te komen voor actuele vraagstukken op Ameland. De Waddencampus bestaat sinds 2014 en is een initiatief van gemeente Ameland, het Nordwin College en EnTranCe/Hanzehogeschool. In 2018 doen studenten van de Hanzehogeschool Groningen onderzoek naar mogelijkheden om de leefbaarheid in de Amelander dorpen te versterken, 

In opdracht van de Stichting Amelander Musea hebben studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein Leeuwarden een inrichtingsschets gemaakt voor de inrichting van het terrein rond het Bunkermuseum in Hollum. 

De foto's geven een impressie van wat je kunt doen en leren in de Practicumzaal. 


Rond het Natuurcentrum

Paddenpad

Een wandeling van iets meer dan twee kilometer over het Paddenpad begint naast het Natuurcentrum. De bezoeker leert onderweg alles over het leven van padden en kikkers.  

Blotevoetenpad

Het Blotevoetenpad start vanuit het Natuurcentrum. Sinds de opening in 2015 hebben duizenden mensen op blote voeten over de verschillende ondergronden van Ameland gelopen.

Bijenexpositie

In de route van het Blotevoetenpad is een kleine expositie ingericht over de Buckfastbij. Bijen vliegen niet over water. Op Ameland worden Buckfastbijen geteeld. 


In de buik van de walvis

In de walvis voor het Natuurcentrum is het skelet van een Gewone vinvis te zien. De kaken en de schedel komen van een vinvis die in 1914 bij Katwijk aanspoelde. Dat dier was 16 meter lang. De rest van het skelet is van een 22 meter lange vinvis die in hetzelfde jaar bij Wissekerke aanspoelde. 

Een replica van een hart van de vinvis. Afhankelijk van de lengte van een vinvis kan dit orgaan tot 190 kilo zwaar worden. 


Kenniscentrum voor excursies

Leren over de natuur doe je in het Natuurcentrum. Maar het echte werk is natuurlijk het ervaren van de kleuren en de geuren van het strand, de duinen, de bossen en het wad. De gidsen van het Natuurcentrum geven met hun kennis een extra dimensie aan de excursies. Het Natuurcentrum is een kenniscentrum, dat (wetenschappelijk) onderzoek doet en veranderingen in de natuur monitort. Die kennis wordt gedeeld met de gidsen. Zo krijgen deelnemers aan excursies de meest actuele informatie en inzichten over de natuur op en rond Ameland.

Het Natuurcentrum biedt een scala van exursies aan: op het wad, langs het strand en door de natuur. 

Eco-safari

Mensen die slecht ter been zijn kunnen tijdens een Eco-safari gebieden bekijken die anders niet voor hen toegankelijk zijn. De elektrische wagentjes verstoren de natuur niet, Elke tocht staat onder de deskundige leiding van één van de natuurgidsen van het Natuurcentrum Ameland. De safari's zijn een initiatief van Staatsbosbeheer en het Natuurcentrum. 

Kornetvissen

Een kor is een visnet zoals dat overal rondom Ameland door vissersvaartuigen wordt gebruikt. Het Natuurcentrum heeft een klein kornet gemaakt dat vanaf het strand gebruikt kan worden. De vangst wordt in een geïmproviseerd aquarium gedaan. De gids legt daarna uit wat er  is gevangen. 


Toren met fantastisch uitzicht

Uitzicht naar het oosten. Je kunt rondlopen op het uitzichtplateau en daardoor het eiland van alle kanten bekijken.


Openingstijden

 

Kijk hier voor de openingstijden.

 

Entreeprijzen

Volwassene € 7
Kind (5 t/m 12 jaar) € 5

Groepsbezoek (min. 15 pers.):
Volwassene ( vanaf 13 jaar) € 6,50
Scholieren (13 t/m 18 jaar) € 5

Kind (5 t/m 12 jaar) € 4,50

Volwassene € 7

                      

Voor houders van een Museumkaart is de toegang gratis

Rolstoelvriendelijk

Het Natuurcentrum is barrièrevrij ontworpen. Er zijn geen drempels en rolstoelgebruikers kunnen met een lift alle verdiepingen bereiken, ook het uitzichtplatform.