Van ei tot haai

In het Natuurcentrum Ameland  gaan achter veel voorwerpen en vissen hele verhalen schuil. We pikken er voor deze site eentje uit: dat van de kathaai. Het is een bijzonder verhaal, waarin de bezoeker alle fases van de levenscyclus van de haai in de aquaria van het Natuurcentrum van dichtbij kan bekijken..

Na de bevruchting begint het jonge kathaaitje zijn leven in het grote zee-aquarium. Daar hangen de eitjes. Ze worden er niet geboren, want dan zouden de borelingen direct een prooi van andere vissen worden. Hun eerste levensmaanden brengen ze door in een klein aquarium, waar ze afgescheiden van een puberhaai leven. Na een paar maanden krijgen ze meer leefruimte in een klein aquarium, maar ze moeten nog een paar jaar wachten tot ze in een van de open aquariabassins op de eerste verdieping mogen. Daarna worden ze geacht mans genoeg te zijn om zich te kunnen handhaven tussen andere volwassen vissen.

Voor de visverzorgers is het altijd een feest wanneer een babyhaai ter wereld komt. Om tot succesvolle bevruchtingen te komen, werken de visverzorgers van Natuurcentrum Ameland, Saskia Kah en Jan Kienstra, samen met hun collega's van onder meer het Dolfinarium in Harderwijk en  Sea Life in Scheveningen.

Goede zwemmers

De kathaai leeft in ondiepe zeeën en kan tot 1 meter lang worden. Zijn kleur varieert van grijsgeel tot grijsrood. Hij heeft veel kleine, donkere vlekken en een aantal grotere vlekken op de rug en de vinnen. In de Noordzee komen ze vrij algemeen voor, maar zelden langs de kust. Ze kunnen ver zwemmen. In de Noordzee gevangen en gemarkeerde exemplaren werden later bij de Canarische Eilanden teruggevonden.

In een eitje in het grote zee-aquarium ontwikkelt het embryo zich tot een levensvatbaar haaitje.

De boreling brengt zijn eerste levensmaanden door in een klein aquariumbakje, dat in een groter aquarium hangt.  Daarin zwemt een puberhaai. 

In een open bassin in de Potviszaal moet de haai een paar jaar wennen aan het samenleven met andere vissoorten.

Het grootste deel  van zijn leven brengt de haai door in het grote aquarium, samen met andere volwassen vissen. Een kathaai wordt tussen de vijftien en twintig jaar oud.