Gebouwd rond de paardenreddingboot

Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum is letterlijk gebouwd rond de paardenreddingboot Abraham Fock. De boot, die jaarlijks twaalf keer door paarden vanaf het strand bij Hollum in zee wordt gelanceerd, staat hier opgesteld. Via een trapje kunnen bezoekers de binnenkant bekijken. De lancering van de reddingboot is - samen met een bezoek aan de vuurtoren - de grootste toeristische attractie van Ameland. Elk jaar zijn er duizenden mensen getuige van.

Zonder paarden geen attractie. Als je geluk hebt vertelt een rondleider details van het verhaal van de merrie Gretha. Bij het horen van de stoomfluit - het sein voor redders om in actie te komen - brak zij los uit haar weiland, sprong over hekken en sloten, galoppeerde in haar eentje door de straten van Hollum en arriveerde vaak als eerste bij het reddingsstation. Klaar om haar aandeel in het redden van mensenlevens te leveren.

Het Maritiem Centrum biedt de bezoeker een gevarieerd aanbod. Sinds enkele jaren is de brug van de oude veeboot Sier een belangrijke attractie waar (jonge) bezoekers het schip virtueel de haven van Nes kunnen binnenvaren. In een andere simulator kunnen bezoekers met een reddingboot over hoge golven op weg gaan naar een schip in nood.     Maritiem Centrum

Een klein torentje geeft het Maritiem een herkenbaar uiterlijk.

Scholieren kunnen in deze boeien interactief kennis opdoen over de maritieme geschiedenis.

De brug van de oude veerboot Sier is een van de attracties. Het schip heeft onder de naam Rottum de veerdienst naar Schiermonnikoog onderhouden. Op verzoek worden op donderdagmiddagen rondleidingen gehouden.

In een simulator kun je als schipper een tocht met de reddingboot maken.

In deze ruimte worden wisselende exposities gehouden.

De voorwerpen die samen het wippertoestel vormen. Met  dit toestel werden schipbreukelingen vanaf het schip naar het veilige strand getrokken. 

De radiokamer. Hier zijn ook de medailles uitgestald die herinneren aan reddingen door Amelander redders.

De Amelander beeldend kunstenaar Barbara Hofker-Esser maakte dit tegeltableau van de lancering van de paardenreddingboot.

Een schaalmodel van de paardenreddingboot Abraham Fock.


Entreeprijzen

Volwassene € 5,25

Kind (5 t/m 12 jaar) € 4

Groepen (min. 15 personen)

Volwassene (vanaf 13 jaar)  €5

Kind (5 t/m 12 jaar) €3,50 

Voor houders van een museumkaart is de toegang gratis.