Indringende expositie raakt gevoelige snaar

Met 8500 bezoekers in het eerste jaar na de opening blijkt de expositie in het nieuwe Bunkermuseum een gevoelige snaar bij velen te raken. In de voormalige keukenbunker van de Duitse bezetter - in de duinen bij de grote strandovergang bij Hollum - is dan ook meer te zien en horen dan hoe de Duitse soldaten er hun potje kookten. Ook al is dat in een diorama levensecht weergegeven.

Een indringend beeldverhaal en geluidsfragmenten van barse soldatenstemmen, oorlogsgeweld en de vreugde na de bevrijding voeren de bezoeker terug naar de bezettingstijd. Drie eilanders vertellen over hun ervaringen uit de oorlogstijd, die op Ameland overigens zonder grote dramatische gebeurtenissen verliep.

De makers van de expositie beseffen dat een confrontatie met beelden, geluiden en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog persoonlijke herinneringen kan terugbrengen en emoties, ook heftige,  kan losmaken. Wie er behoefte aan heeft kan zich terugtrekken in een bezinningsruimte.

De entree van het museum is in het huisje Donax, een van de eerste vakantiehuisjes op Ameland.

Een bord herinnert aan de Batterie Ameland.

Veel jongeren hebben belangstelling voor wat er in de Tweede wereldoorlog gebeurde.

Door een telefoonhaak op te nemen hoor je de oorlogsverhalen van drie Amelanders.

Een audiovisuele presentatie brengt op indringende wijze gebeurtenissen uit de oorlog tot leven.

In een diorama is te zien hoe het er in de bunker in Tweede Wereldoorlog aan toe ging.

In het stiltecentrum kunnen bezoekers gebeurtenissen of herinneringen overdenken.

Voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn deels gevonden in de bodem van Ameland.


Entreeprijs

Het bunkermuseum is niet bemand. De entree is in het huisje Donax, een van de eerste vakantiehuisjes op Ameland. Een toegangsbewijs van 3 euro koop je met contant geld of een betaalpas. Op het beeldscherm van de betaalautomaat staan duidelijke instructies.     

Bunkerdag op Ameland

Bunkers langs de Nederlandse kust, onderdeel van de Atlantikwall, openen op 25 mei hun deuren. Zo ook Bunkermuseum Ameland. Met een speciale Bunkerdagticket kun je meerdere bunkers bezoeken en deelnemen aan verschillende activiteiten en rondleidingen. Kijk voor meer informatie op www.bunkerdag.nl.