Ameland door de ogen van dertig kunstenaars

Een eiland in de zon

Ameland oefende in de vorige eeuw een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. De Amelander Musea hebben werk verzameld van meer dan dertig kunstenaars. Een ruime keus daaruit is op de expositie in het Natuurcentrum in Nes te zien.

Op deze expositie wordt werk getoond van kunstenaars die bijna allemaal een academische kunstopleiding volgden aan instituten in Groningen, Amsterdam of Den Haag. Zij kwamen naar het eiland vanwege de natuur of de sfeer in de dorpen, familiebanden of om er met studenten te werken.

Bij het samenstellen van de collectie hebben de 'grote' Amelander kunstenaars Tames Oud en Leendert Scheltema geen uitzonderingspositie gekregen. Hun werk voegt zich in de thematische opzet van deze opstelling die de bezoeker in grote lijnen langs de Amelander dorpen, over het strand en door de duinen voert.

Gé Röling, Pier van Nes, 1964, Aquarel

Germ de Jong, Huisje van Ruhwandl Nes, Olieverf op doek.


Kunsttafel

Centraal in de expositieruimte staat de interactieve kunsttafel. Druk op een van de elf knoppen op de kaart van Ameland.  Er start dan een diaserie van kunst die op die plaats is gemaakt.


Tekeningen

Pit van Loo, Duinlandschap

'Door te tekenen leer je de wereld beter begrijpen', zei oud-directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum in Amsterdam. De zeven kunstenaars van wie werk is te zien in een apart hoekje, hadden die les al eerder begrepen. Tekenen is een vak apart, sommige kunstenaars bekwaamden zich erin nadat ze een studie in een andere richting hadden afgerond.


Kunstboek Ameland

De catalogus bij deze tentoonstelling - Kunst van Ameland - biedt het meest complete overzicht van kunst die vanaf het begin van de vorige eeuw tot in de jaren zeventig is gemaakt. Daarin is ook het belangrijkste werk uit de collectie van de gemeente Ameland en een particuliere verzameling opgenomen. Van dertig kunstenaars zijn korte levensbeschrijvingen opgenomen en wordt hun band met het eiland geduid. Het boek is te koop in de museumwinkel en de webshop.