Een door plastic vervuilde onderwaterwereld

Kunst-en educatief project vraagt aandacht voor probleem van plastic soep in de zeeën

In het Natuurcentrum is de installatie SeaBlue te zien. Een kunst / natuur educatief project van kunstenaars Gerdie de Jong en Joris Collier. Tot november 2019 werken zij aan de installatie die steeds in ontwikkeling is. Samen met bezoekers van het museum groeit een schone zee op een organische manier uit tot een door plastic bevuilde onderwaterwereld. Het project vraagt op deze manier aandacht voor het fenomeen ‘’Plastic Soep’’, een snel groeiend wereldwijd probleem.
De basis van de installatie is een serene blauwe ruimte waarin een vis wordt geofferd op een altaar. Aan de bezoekers en inwoners van Ameland wordt gevraagd om op het strand gevonden plastic te brengen bij het Natuurcentrum. Voor het centrum staat een (van plastic gemaakt), levensgrote ijsbeer. Daar kan het plastic in gestopt worden. Bij bezoek aan het museum kan het ook in de vis op het altaar gebracht worden.
Het kunstenaars-duo is elke week aanwezig in het Natuurcentrum om aan de installatie te werken.

 

Een onderdeel van de installatie Seablue in het Natuurcentrum in Nes.


De kunstenaars achter Seablue

De kunstenaars Joris Collier en Gerdie de Jong zijn regelmatig op Ameland om te werken aan hun installatie in het Natuurcentrum in Nes.

Workshops

Tijdens diverse workshops gaan deelnemers met gevonden plastic aan de slag. Op een creatieve manier wordt zo de aandacht gevestigd op de toename van plastic afval in onze zeeën en gaan mensen zich misschien meer verantwoordelijk voelen voor hun eigen leefomgeving. De data van de workshops zijn te vinden in de agenda. (School) groepen kunnen contact opnemen met het Natuurcentrum als zij willen meedoen  aan één van de workshops.

 

Weven met plastic 

In de workshop weven met plastic gaan we plastic snijden/knippen in grote en kleine stroken en leer je weven en vorm te geven met dit ‘nieuwe’ materiaal. Om je te helpen zijn er verschillende vormen van bedreigde  vissen maar het staat je vrij om je eigen vis te bedenken! Maak samen met je groep ėėn grote of meerdere vissen  of maak er ėėn voor jezelf. De vissen kunnen in de installatie in het Natuurcentrum een plek krijgen of je neemt hem mee naar huis. Plastic is er in vele kleuren, achtergronden kunnen gebruikte verpakkingen en etiketten zijn.

Druktechniek met plastic
In deze workshop gaan we werken met structuren en patronen. Je krijgt uitleg over verschillende druktechnieken en natuurlijk gaan we er 1 uitvoeren: de hoogdruk. Je maakt een grote stempel van allerlei kleine voorwerpen die je vindt op het strand of dingen die je thuis in de prullenbak gooit. Die stempel krijgt de vorm van een vis of een ander zwemmend wezen. Een workshop over kleur en vorm en de oneindige toepassingen  van  oud plastic.

Plastic in beweging
Maak een mobile met op het strand gevonden hout en plastic in alle kleuren. Snijd, knip, plak of naai vissen en planten en creëer je eigen onderwaterwereld

Schijn een licht op plastic!
In deze workshop maken we een object van plastic afval. Natuurlijk gebruiken we plastic in alle soorten. Dat kan op verschillende manieren en je kunt het object zo kleurrijk en groot maken als je zelf wilt! We gaan aan de slag met de naaimachine, lijmpistolen, nietmachines en de föhn.

Vanaf 3 MEI is er elke donderdagmiddag om 13.00 uur een Workshop in het natuurcentrum Ameland.

Kosten Volwassenen  € 19,50 / Kinderen 8-12 jaar € 17,50
De prijs is inclusief entree in het Natuurcentrum

Workshops voor groepen

Als groep een eigen workshop doen? Dit is uiteraard ook mogelijk. Zowel voor familie/vriendengroepen als ook voor schoolgroepen kan op afspraak één van bovenstaande workshops worden gegeven.
Vraag naar de mogelijkheden bij het Natuurcentrum. 0519-542737 / info@amelandermusea.nl

 


Contact