Na brand herbouwde katholieke kerk in Nes leeft als nooit tevoren 

De St. Clemenskerk in Nes in zijn huidige vorm is in december 2017 in gebruik genomen, nadat de vorige kerk in februari 2013 door brand werd verwoest. Voor de restauratie van de buitenkant is gebruik gemaakt van bouwtekeningen van de beroemde architekt Pierre Cuypers, die de kerk in de jaren '70 van de 19e eeuw ontwierp.

Voor het interieur van de nieuwe kerk kozen parochie en bisdom voor een heel nieuwe aanpak. Het is energiezuinig gemaakt en ook geschikt gemaakt voor ander dan religieus gebruik. Het bezoek en gebruik van de kerk is sinds de heropening toegenomen.

Bijzonder zijn de speelse verwijzingen naar Ameland, de natuur en de kleuren van het eiland, het Wad, het strand en de blauwe eilander lucht. Onder regie van de protestants opgevoede vormgever Randolph Algera uit Heerenveen deden afbeeldingen van zonnebloemen en klaprozen hun intrede in een katholieke kerk, werden dieren die op het eiland voorkomen vereeuwigd en kreeg de vuurtoren een plekje in een van de glas-in-loodramen. Ook de in 1985 zalig verklaarde Friese karmelietenpater Titus Brandsma kreeg een rol; die van voorvechter van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. 

De kerk is in het seizoen dagelijks van 14 tot 17 uur open. U kunt de kerk bezichtigen en een suppoost kan vragen beantwoorden. Informatie over openingstijden vindt u in de Mariakapel die het hele jaar door overdag is geopend. 

Een grapje in de vloer. Deze schaal lijkt driedimensionaal, verzonken in de vloer. Het is gezichtsbedrog. Het zijn de vernuftig geplaatste mozaïeksteentjes die dit trompe l'oeil veroorzaken. 

De kleuren van het eiland komen overal terug in de nieuwe kerk.

De Mariakapel. Het Mariabeeld is vervangen door een driedimensionaal Mariafiguur in glas.

Maria in 3D van glas.

.

Het gedenkraam voor kardinaal Johannes de Jong

De vier evangelisten. Op de voorgrond Luca (links) en Mattheus. Op de achtergrond Marcus (links) en Johannes.

Mozes leidt zijn volk door de Rode zee.

Titus Brandsma en de dwaze moeders.

Amelander kleuren, zand, zee en bloemen in een raam in de Mariakapel.

Een afbeelding van de zonnebloem past eigenlijk niet in  een katholieke kerk, maar hij misstaat niet.

Het hoogaltaar in het priesterkoor is afkomstig van de voormalige H. Wiro kerk in Oosterwierum. De drie afbeeldingen in glas-in-lood zijn van v.l.n.r. de aartsengel Rafaël, de aartsengel Michaël en de aartsengel Gabriël.

 

Detail van de aartsengel Rafaël.

 

Detail van de aartsengel Gabriël.

 


Bezichtiging

De kerk is in het seizoen dagelijks van 14 tot 17 uur open. U kunt de kerk bezichtigen en een suppoost kan vragen beantwoorden. Informatie over openingstijden vindt u in de Mariakapel die het hele jaar door overdag is geopend. 

Kunstmaand Ameland

De Clemenskerk is een van de locaties van de Kunstmaand Ameland. Tijdens de openingstijden van de expositie kan de kerk worden bezichtigd. Zie voor openingstijden tijdens de Kunstmaand de website van Kunstmaand Ameland.