De wereldreis van Siebe en Hennie de Boer
Siebe de Boer (1925-2014) voer met zijn vrouw Hennie Hortensius in hun zeilboot Rollo IV tussen 1980 en 1984 rond de wereld. In die jaren was dat nog bijzonder. De Waterkampioen reconstrueerde de reis aan de hand van het boek Onder Zeil. In de jaren erna volgden steeds meer zeilers hun voorbeeld. Aangetrokken door het avontuur richtten solozeilers, stellen en gezinnen de boeg zeewaarts. Voor de kinderen werd aangepast lesmateriaal meegenomen, zodat ze bij thuiskomst geen achterstand op school hadden opgelopen. De zeezeilerij werd een sport.
De voorvaderen van Siebe de Boer kwamen van Ameland, de familiestamboom gaat terug tot 1676. Het Amelander geslacht De Boer kende koopvaardijkapiteins en commandeurs. Zijn grootouders Siebe en Antje de Boer waren nog echte Amelanders. Siebe, die van de wereldreis, noemde zichzelf een halve Amelander.
Hij vertelt dat in een video-opname die te zien is in het Maritiem Centrum Abraham Fock in Hollum. In het museum is een hoek ingericht met voorwerpen die de reis van Siebe en Hennie illustreren. Er is een schilderij van de Rollo IV te zien, een portret van Siebe de Boer, het logboek van de reis en de navigatiemiddelen die Siebe en Hennie aan boord gebruikten.
Het logboek en een sigarettenkoker zijn eerder als Museumstukken van de maand te zien geweest in Museum Sorgdrager. De koker, omkleed met schildpadleer, was in 1871 uit Indië meegebracht door de grootvader van Siebe en diens broer Isaäc. Het was een geschenk voor hun vader Jan Willems de Boer, een zeeman en de eerste molenaar van molen De Verwachting in Hollum.
De Rollo IV waarmee Siebe en Hennie de Boer vier jaar om de wereld zeilden,
'Zonder schrammetje de wereld rond'
Reizen rond de wereld waren in het begin nog zo bijzonder dat de Waterkampioen er een fraai geïllustreerde serie verhalen van maakte. In de jaren erna zouden steeds meer solozeilers, stellen en gezinnen het voorbeeld van Siebe en Hennie volgen.
Op deze pagina wordt het schip beschreven. Het was een Trintella IV, met een lengte van 12.20 meter en ontworpen door E.G. van de Stadt.
In de passaatwinden voeren Siebe en Hennie met twee identieke voorzeilen, Genua's.
Een portret van Siebe de Boer uit 2007.
Met de juiste tuigage en het roer gefixeerd blijft een zeilboot op koers als het voor de wind vaart.
Op deze pagina wordt beschreven dat de Satnav een perfecte positie gaf. De Boer had een van de eerste GPS-apparaten aan boord.
Het logboek van de wereldreis
Het logboek bevat ook persoonlijke aantekeningen, zoals op deze bladzijde een verjaardag.
Op deze pagina beschrijft De Boer een ontmoeting met de Amerikaanse acteur John Calvert. Calvert werd ruim twintig jaar later, in 2005, door de Amerikaanse Coastgard gered toen hij met zijn 20 meter lange jacht in de orkaan Wilma verzeild was geraakt.
Navigatiemiddelen aan boord van de Rollo IV
De verrekijker aan boord van de Rollo IV.
Met een parallelliniaal kun je vanaf de kompasroos op een zeekaart de koers uitzetten.
Een kaartpasser om de afstand in zeemijlen uit te rekenen.
Het boordkompas van de Rollo IV.
Een sextant waarmee je een 'zonnetje schiet'. Een middel om je positie te berekenen.
Het scheepslog, waarop de afgelegde afstand kan worden afgelezen.