Over Collectie Ameland

De website collectieameland.nl is gemaakt door de Amelander Musea ter gelegenheid van het Hidde Dirks Katjaar 2018 op Ameland. Hidde Kat is door zijn dagboek de bekendste Amelander commandeur en walvisvaarder geworden. Onder de naam Eiland van Hidde Dirks Kat werden in het kader van Leeuwarden | Friesland Culturele Hoofdstad van Europa op Ameland het hele jaar door activiteiten georganiseerd.

Met Collectie Ameland willen de Amelander Musea nieuwe en vaste bezoekers van Ameland, én inwoners van Ameland informeren over het rijke culturele erfgoed van het eiland. Veel daarvan is te vinden in de collecties van de musea. De dorpen, de kerken op het eiland en de kunst in de openbare ruimte vertellen hun eigen verhaal over de geschiedenis van het eiland. 

Collectieameland.nl wil met deze gebundelde informatie op één website het Cultuurportaal van Ameland worden. De Amelander Musea kijken met deze website buiten de eigen muren. Ze openen de deuren naar de eigen collecties en de museumdepots en geven inkijkjes in wat de kerken en de gemeente Ameland aan cultureel erfgoed in huis hebben. Hiermee willen de Amelander Musea hun leidende rol in de Amelander gemeenschap van conservator van en verhalenvertellers over de eilander cultuur onderstrepen. In de hoop dat de bezoeker van deze site met andere ogen naar al het fraais, het opmerkelijke en de boeiende verhalen achter de objecten en voorwerpen gaat kijken. De medewerkers en vrijwilligers van de musea verwelkomen u graag!

Colofon

Website-ontwikkeling, teksten en ontwerp: Amelander Musea | Jan van Dijk

Fotografie: 

Collecties Amelander Musea: Hans Knijff Fotografie Dokkum

Beeldende Kunst gemeente Ameland: Wilco van Dijk Fotografie Heerenveen

Overige foto's: Amelander Musea

Beeldrechten

De Amelander Musea hebben voor de reproductie van kunstwerken onderzoek gedaan naar rechthebbenden op beeldrechten van de kunstwerken. De foto's die daarvan zijn gemaakt zijn eigendom van de Amelander Musea, maar het copyright blijft bij de makers. Het geldt ook voor de foto's van voorwerpen uit de collecties van de musea. Ze kunnen niet zonder meer worden gereproduceerd. Indien u er gebruik van wilt maken kunt u met ons contact opnemen. In overleg met de makers vinden we zeker een passende oplossing.

De Amelander Musea staan voor een zo ruim mogelijke verspreiding van beeld en informatie over alles wat onder cultuur op Ameland kan worden gerangschikt. Overname van foto's voor eigen gebruik - behalve die van de beeldende kunst en museumobjecten zoals die op deze website zijn gereproduceerd - is altijd toegestaan. Bij publicatie daarvan voor uitgaven van ideële organisaties, stichtingen, verenigingen etc zonder winstoogmerk vragen u wij wel te vermelden dat ze zijn gemaakt door de Amelander Musea. Indien gewenst zijn afbeeldingen in hoge resolutie beschikbaar. We ontvangen graag een bewijsexemplaar.

Voor overname van beeld voor commerciële doeleinden kunt u contact met ons opnemen.

Tekstrechten

Het overnemen van teksten op deze site is niet toegestaan. Op teksten is het auteursrecht van toepassing. Voor vragen kunt u contact opnemen met collectieameland.nl

Collectievermelding

Bij veel afgebeelde voorwerpen op deze website is aangegeven uit welke collectie ze afkomstig zijn. In niet alle gevallen zijn de voorwerpen eigendom van degene die als collectie-eigenaar wordt vermeld. Het kan bijvoorbeeld gaan om bruiklenen in de collectie of voor een expositie.  De registratie daarvan gebeurt in het collectieregistratiesysteem van de Amelander Musea.       

Help mee collectieameland.nl te verbeteren

De makers van deze website hebben gestreefd naar correcte informatie op deze website, zowel in de algemene beschrijvingen als bij informatie over voorwerpen. We onderschrijven van harte het gezegde 'Twee weten meer dan één'. Heeft u een correctie, aanvulling of suggestie om deze site te verbeteren? Schroom niet om contact met ons te zoeken. Het liefst per mail. De contactgegevens staan onder de button contact op de homepage.