CULTUURHISTORIE


Het icoon van Ameland

Na het oplopen van 235 traptreden word je vanaf het uitzichtplateau op de 55 meter hoge vuurtoren beloond met het mooiste uitzicht van Ameland. Dat en de magie van de toren  - hèt icoon van Ameland - verklaren waarom de vuurtoren de grootste toeristische attractie van Ameland is. 

Het record van de beklimming tijdens de jaarlijkse Vuurtoren Run staat sinds 29 juli 2019 op 48.06 seconden. Triatleet Nick van Ingen uit Dordrecht snelde in die tijd naar boven. Zo snel zal de bezoeker de top niet bereiken, maar laat de klim je niet afschrikken. Onderweg naar de top zijn er op veertien verdiepingen mini-exposities ingericht, waardoor je de klim in etappes kunt afleggen.

De vuurtoren heeft geen naam. De naam Bornrif, zoals de toren vaak wordt genoemd,  is een bedenksel van een vroegere beheerder, Jaap Boersma. De toren is in 1880 gebouwd. Nadat rond de eeuwwisseling discussies ontstonden over de noodzaak om vuurtorens bemand te houden, viel in 2004 het doek voor de vuurtoren als bemande toren. Betere radars, GPS en moderne communicatiemiddelen hadden de scheepvaart op de Noordzee een stuk veiliger gemaakt.

Wel laat de Amelander toren onverminderd zijn licht schijnen. Vanaf schepen is het lichtpatroon tot op een afstand van bijna 60 kilometer op de Noordzee zichtbaar. Het licht dat de toren - sinds 1982 een Rijksmonument -uitstraalt heeft een sterkte van bijna 4,5 miljoen gewone zaklampen.

De wacht, is de naam van de ruimte van waaruit de kustlichtwachter de omgeving in de gaten hield. 

Een plek die niet voor toeschouwers toegankelijk is: het lichthuis.

Op een steen boven de deur is te zien dat de vuurtoren in 1880 is gebouwd.

De entreehal.

Een pop gekleed in duikuitrusting.

Informatie over duiken.

Op een van de verdiepingen vind je informatie over vuurtorens in Nederland.


Openingstijden

Kijk hier voor de openingstijden.

 

 

 

 

 

 

Entreeprijzen

Volwassene € 5,25

Kind (5 t/m 12 jaar)  € 4

Groepen (min. 15 personen)

Volwassene (vanaf 13 jaar) €5

Kind (5 t/m 12 jaar) € 3,50      

Gasten en dagarrangementen

Wilt u uw gasten verrassen met een bezoek aan de vuurtoren?  Of een bezoek aan de vuurtoren opnemen  in een dagarrangement?  Hiervoor berekenen wij speciale prijzen. Voor informatie bel 0519-542737. Of vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.