Medailles en oorkondes

Sinds 1824, het jaar waarin het reddingwezen in Nederland werd georganiseerd, hebben duizenden vrijwilligers hun leven gewaagd om het leven van in nood geraakte zeevarenden te redden. De reddingmaatschappij ontwikkelde een uitgebreid decoratiestelsel om de vrijwilligers te eren. Een overzicht vind je op deze pagina.

Bijna twee eeuwen getuigschriften

1824

1854

1861


Medailles

Eerbetoon voor reddingen

Deze medailles werden uitgereikt voor bewezen moed tijdens reddingen van met name genoemde schepen.  De oudste dateert van 1851 toen Jan Johannes van den Brink zijn aandeel leverde in het redden van bemanningsleden va de Albertina. In de collectie van Maritiem Centrum Abraham Fock bevinden zich verder medailles die herinneren aan de strandingen van De Vrede, de Mary Steward, de Telegraf, de Malmö en de Tartar, de tjalken Hoop op Behoud en Johanna en de Sperwer.

1851

1861

1873

1887

1928

1938


Voor langdurige dienst en diensten in oorlogstijd

De Koninklijke Noord-en Zuidhollandse Reddingmaatschappij eerde de bemanning van de reddingboten en anderen die veel voor de reddingmaatschappij hebben betekend met een medaille, Deze medailles zijn niet gekoppeld aan de redding van een met name genoemd schip


Twee koninklijke medailles voor Amelander redders

Deze medaille is een bijzondere. Hij is is uit naam van de koningin Wilhelmina door de minister van Binnenlandse Zaken verleend aan Botte Ney. Rechts een medaille met de beeltenis van Koning Willem III.


Buitenlandse vorsten eren Amelander redders

Tot slot drie medailles uit de collectie van het Maritiem Centrum die Amelanders redders kregen van buitenlandse vorsten. Ze zijn verleend door de Engelse koningin Victoria, de Zweedse koning Gustav V en de Noorse koning Karel XIV Johan van Zweden.

Wie ze kregen lees je op de pagina Redders van Ameland. 


De medaille  van de Engelse koningin Victoria.


Deze Noorse medaille draagt de beeltenis van Karel XIV Johan van Zweden.


De beeltenis van koning Gustav V van Zweden siert deze medaille.