Bart Reindersma

Bart Reindersma (1953 -        )

Bart Reindersma - hij woont op een woonboot in de Vecht bij Weesp - is een autodidact. In zijn loopbaan als kunstenaar heeft hij zich gespecialiseerd in het maken van etsen en heliogravures. Dat is een techniek die in 1860 is uitgevonden, waarbij een fotografisch beeld wordt overgebracht op een koperen plaat, die vervolgens in een etstechniek wordt omgezet in een diepdruk afbeelding. De techniek wordt wereldwijd nog maar door een paar kunstenaars toegepast.

Reindersma heeft in het begin van deze eeuw een aantal etsen gemaakt van de lancering van reddingboot. Hij had in juni 1999 in Noordwijk een demonstratie van de Abraham Fock meegemaakt en was zo onder de indruk van de ratelende banden van de wagen over de klinkers van het dorp, dat hij naast de wagen rennend het transport tot op het strand volgde. Een jaar later was hij op Ameland, waar hij toestemming kreeg om de lancering van dichtbij te fotograferen. Van die foto's maakte hij etsen in aquatint, waarvan vier op deze pagina zijn te zien. In 2005 exposeerde Reindersma in het Maritiem Centrum.

Zijn Amelander werk kwam onder de aandacht van de KNRM. Dat leidde tot twee opdrachten voor geschenken aan de nabestaanden van twee gulle gevers, dankzij wie de KNRM twee nieuwe reddingboten kon bouwen. De ene was de Anna Margaretha van station Ameland, de tweede de Janine Parqui van station Hoek van Holland. In beide gevallen kregen de nabestaanden het eerste exemplaar van de etsen die Reindersma van de boten had gemaakt. 

Bart Reindersma, de materiaalwagen

Collectie Amelander Musea

Bart Reindersma, Bijna klaar voor het grote werk 

Collectie Amelander Musea

Bart Reindersma, Buren een oefening 

Collectie Amelander Musea

Bart Reindersma, Een lancering

Collectie Amelander Musea