Gerrit Visser

Gerrit Visser (1917-2011)

 

Hij is wat minder bekend dan Bertus Bakker, maar ook Gerrit Visser was op Ameland een geliefde volksschilder. Gerrit Visser maakte zijn eerste schilderijen in de strenge winter van 1942, toen er voor hem als huisschilder niets viel te verdienen. Hij werd pas productief na zijn pensionering, toen hij zich voluit  op zijn hobby stortte. Als kunstschilder was Gerrit Visser een autodidact.

In en rond zijn woonplaats Hollum schilderde Visser talloze dorpsgezichten, bloemen en schepen. De molen van Hollum, het strand en de duinen waren geliefde onderwerpen. Sommige van zijn in een wat naïeve stijl geschilde dorpsgezichten schilderde hij aan de hand van afbeeldingen van vroeger.

Gerrit Visser had een opmerkelijke geboorteplaats: hotel De Zwaan in Hollum. Hij trouwde in het laatste oorlogsjaar met Engeltje Brouwer, met wie hij de woning aan de J.W. Burgerstraat 10 betrok. Van daaruit runde Visser zijn schildersbedrijf. Gerrit Visser leerde het schildersvak van zijn vader en deed verschillende cursussen op het vaste land in de winterperiode. Het echtpaar verhuisde later naar de Westerlaan. De laatste tien jaar van leven woonde Visser in De Stelp, een verzorgingshuis in Hollum. Visser was maatschappelijk erg actief. Hij was minstens tien jaar lang vrijwilliger van Museum Sorgdrager. Hij schonk de kerken van Hollum lange tijd schilderijtjes om die op bazaars te verkopen. In zijn familiekring waren de kerst-en nieuwjaarskaarten van zijn hand vermaard.

In 2017 was er een expositie van zijn werk in het sociaal-cultureel centrum Ons Hol in Hollum,

Gerrit Visser, Duinlandschap, olieverf

Collectie Amelander Musea

Gerrit Visser, Cultuur Historisch Museum Sorgdrager, olieverf, 1994.

Tot 1994 was dit  de ingang van het museum.

Particulier bezit

Gerrit Visser, Dorpsgezicht Hollum,

H.D. Katstraat, olieverf. 

Particulier bezit

Gerrit Visser, Molen Hollum, olieverf

Particulier bezit

Gerrit Visser, Molen Hollum, olieverf

Particulier bezit

Gerrit Visser, Dorpsgezicht Hollum, olieverf

Particulier bezit

Gerrit Visser, Dorpsgezicht Hollum,

(O.P. Lapstraat), olieverf, 1989

Particuliere bezit

Gerrit Visser, Kerk Hollum gezien vanaf Zuiderlaan, olieverf, 1992

Particulier bezit

Gerrit Visser, Bloemstilleven, olieverf, 1995

Particulier bezit

Gerrit Visser, Bloemstilleven, olieverf, 1993

Particulier bezit