Wim van der Veer
Wim van der Veer (1939 - )
Wim van der Veer is een van de meest productieve schilders van Friesland. Hij moet duizenden schilderijen hebben gemaakt van vooral het Friese landschap, al werkte hij ook tijdens reizen in het buitenland. Het schilderen van scheepswerven en portretten zijn geliefde uitstapjes.
Wim van der Veer is een expressionistische schilder. Decennialang was hij niet weg te denken uit de kunstwereld in Friesland. Zijn naam duikt voortdurend op in recensies van exposities en boeken over de Friese schilderkunst in de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij verkeerde in creatieve broedplaatsen als galerie Van Hulsen in Leeuwarden en later Galerie De Vis in Harlingen. Zijn naam werd vaak in ėėn adem genoemd met schilders als Bouke van der Sloot, Simon Kamminga en Gerrit Benner. Zijn werk werd zo gewaardeerd dat hij in het laatste decennium van de vorige eeuw het artistieke gezicht werd van de Friesland Bank. Recent hing werk van Van der Veer in de expositie Frysk, 100 jaar schilderkunst in Friesland in Museum Belvedere in Oranjewoud. In 2014 organiseerde het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar in Leeuwarden een overzichtstentoonstelling van zijn werk.
In 2018 verwierven de Amelander Musea achttien olieverfschilderijen die Wim van der Veer aan het einde van de jaren '70, begin jaren '80 van de vorige eeuw maakte op Ameland. Hij verbleef daar korte periodes in een vakantiewoning van een bevriende fabrikant uit Leeuwarden. Op Ameland schilderde Van der Veer veel duinlandschappen 0p het Oerd. De sfeer en stijl zijn kenmerkend voor de manier waarop Van der Veer werkte. Wel werd zijn latere werk wat naturalistischer, feller van kleur en werden de horizonnen doorgaans wat lager en de luchten dus wat hoger.
Wim van der Veer, Huisje op Ameland, ets 1/15, 1978. Tekst op passe-partout: Wim van der Veer, Ets nr. 74 = 1978, 'Huisje op Ameland'
NB: Het huisje dat is afgebeeld staat aan de Oranjeweg 2 in Hollum, in het zelfde pand is aan de achterkant atelier De Mispel gevestigd.
Collectie Amelander Musea