Tames Oud of Vincent van Gogh?

Op het oog zijn er weinig verschillen tussen beide schilderijen. Ze zijn beide in  Brabant gemaakt.  Het eerste schilderij is gemaakt door Vincent van Gogh. Het heet 'Herfstlandschap met vier bomen'  en maakt deel uit van de collectie van het Kröller-Müller museum in Otterloo. Het werk is niet gedateerd.

Het tweede werk op deze pagina is van Tames Oud. Het bevindt zich in de collectie van de Amelander musea. In onze collectie heet het 'Kloostertuin in Nuenen'.

Vincent  van Gogh (1853 - 1890) leefde eerder dan Tames Oud (1895 - 1953). Het is dus zeker dat het schilderij van Van Gogh ouder is. Hoewel ongedateerd zou het rond de jaren '80 in de negentiende eeuw gemaakt kunnen zijn toen de globetrotter enkele jaren in Brabant woonde voordat hij naar Frankrijk vertrok.  

Gezien de grote  overeenkomsten moeten we dus aannemen dat Tames Oud het werk heeft gekopieerd. In de details zien we de verschillen tussen beide kunstenaars. De expressionistische toets van Van Gogh is al zichtbaar, Tames Oud detailleerde zijn werken meer.

Vincent van Gogh

Tames Oud