Herman Lievers

Herman Lievers 1930 - 

 

Kunstschilder Herman Lievers uit Amersfoort heeft de Amelander Musea vier door hem gemaakte schilderijen geschonken. Ook een landschap van Jaap van der Meij, een uit Amelander ouders geboren kunstenaar, kreeg het museum van hem als schenking.

Bij het herschikken van zijn kunstcollectie stuitte Lievers op deze werken. Hij besloot ze aan de Amelander Musea te schenken omdat Lievers en zijn vrouw Remkje een sterke band met Ameland hebben. "Ik heb het gevoel dat ze hier een goede plek krijgen."

De grootouders van Remkje waren Janke en Arend Visser uit Hollum. Als meisje van anderhalf kwam Remkje kort voor de oorlog naar Ameland. Aanvankelijk bedoeld om aan te sterken, verbleef zij uiteindelijke bijna tien jaar in het gezin van Willem en Anna Molenaar en hun dochter Rimkje in Hollum.

Onder de geschonken werken is een in gemengde techniek uitgevoerd schilderij van de roeireddingboot. Lievers liet zich bij het maken ervan inspireren door een illustratie die enkele jaren geleden is gemaakt voor het muziek-en toneelspektakel Paardenkracht Mannenmoed. Herman Lievers is op latere leeftijd kunstenaar geworden. Hij volgde zijn opleiding bij de kunstacademie Artibus in Utrecht.

Hij legde zich toe op stillevens en landschappen. Ze zijn vaak gemaakt zonder voorstudies wat de spontaniteit en ongekunsteldheid vergroot.

Herman Lievers heeft in de loop der jaren zijn werk op veel plaatsen geëxposeerd. Zijn werk bevindt zich in veel privé-en bedrijfscollecties. De toenmalige Postbank kocht in 1990 een stilleven dat bekroond was in een prijsvraag die de bank had uitgeschreven.

Herman Lievers, Paardenkracht, Mannenmoed

Collectie Amelander Musea

Herman Lievers, Gezicht op Hollum

Collectie Amelander Musea