Herman Buijtenhuijs

Herman Buijtenhuijs (1944-2010)

 

Uit wat we van Herman Buijtenhuijs weten, komt een beeld naar voren van een kunstenaar die er nooit echt in is geslaagd door te breken. Hij wilde altijd als kunstenaar leven, maar had voortdurend geldzorgen.

De in Haarlem geboren en academisch geschoolde schilder - hij kreeg zijn opleiding aan de Arts Students League in New York en de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam - verhuisde in 1987 van Minnertsga naar Ameland. Daar betrok hij een woning aan de Westerlaan in Hollum. Hij zou bijna elf jaar op Ameland blijven wonen en werken.

Wat de aanleiding was voor zijn overhaaste vertrek van Ameland naar Ierland, samen met zijn toenmalige partner Mariëlla van Schooneveld, is onopgehelderd gebleven. Feit is wel dat Buijtenhuis vaak krap bij kas was en schulden vaak met schilderijen afbetaalde. Hij overleed in 2010 in Ierland.

Als schilder had Herman Buijtenhuijs een eigen stijl. Een werk van hem herken je direct. Vaak door het grote formaat, maar zeker ook door de impressionistische toets waarmee hij de landschappen op Ameland vastlegde. Opvallend is ook dat hij weinig verf gebruikte.

Op Ameland hangt nog veel werk van hem bij particulieren. De gemeente Ameland heeft enkele werken in de collectie en de Amelander musea kochten begin 2016 twee vroege Amelander werken aan. Die kwamen uit de collectie van de gemeente Oss.

Herman Buijtenhuijs, De negen boeren

Collectie gemeente Ameland

Herman Buijtenhuijs, Gezicht op Nes

Collectie gemeente Ameland

Herman Buijtenhuijs, Skutehon

Collectie gemeente Ameland

Herman Buijtenhuijs, Strand bij Ballum

Collectie gemeente Ameland

Herman Buijtenhuijs, Heidepad De Witte Reep

Collectie gemeente Ameland

Herman Buijtenhuijs, Duin

Collectie Amelander Musea

Herman Buijtenhuijs, Duinvallei

Collectie Amelander Musea