Gé Röling

Gé Röling (1904 -1981)

 

Van de schilder Gerard (Gé) Röling hebben de Amelander Musea drie aquarellen in de collectie. Ze zijn gemaakt in 1959 en 1964. Dochter Marte Röling was er als student van haar vader bij, toen hij enkele zomervakanties op Ameland doorbracht. Gé Roling was in die jaren hoogleraar aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam en in de zomervakanties nam hij studenten mee naar Ameland. Marte bewaart er nog levendige herinneringen aan. "Vooral aan het Oerd. Ik zie nog voor me hoe daar, verpreid over de duinen, studenten zaten te werken." Gezelligheid en de prachtige natuur, zijn de eerste woorden die bij Marte Röling opkomen als zij terugdenkt aan Ameland. Het gezelschap logeerde bij hotel Hofker. Of haar vader daar ook Germ de Jong ontmoette, weet ze niet. "Als studenten trokken we met elkaar op. Mijn vader maakte daar zelf ook werk."                                                                                                          

Röling studeerde aan de School voor Kunst, Techniek en Ambacht in Den Bosch (1923-1924) en vervolgde zijn opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1927-1931). Hij was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam. Bij een van de tentoonstellingen van Arti won Röling met zijn tekening Rivierlandschap de Willink van Collenprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars.

In 1940 werd Röling hoogleraar aan de Amsterdamse academie. Hij was leider van de tekenafdeling van de academie en gaf les aan onder anderen Karel Appel, Corneille, Constant en zijn dochter Marte Röling.

Gé Röling, Pier bij Nes, 1964

Collectie Amelander Musea

Gé Röling, Schepen bij Pier bij Nes, 1964

Collectie Amelander Musea

Gé Röling, Vissersschepen langs de kust, 1964

Collectie Amelander Musea

Gé Röling, Ameland, 1964

Collectie Amelander Musea