François Albert Mooy

François Albert Mooy (1884 – 1968)

 

Een dwaalgast op Ameland. Daar moeten we het wat François Albert Mooy betreft voorlopig maar op houden. Deze in Haarlem geboren schilder was in ieder geval in 1920 op het eiland, want in dat jaar maakte hij dit Dorpsgzicht In Nes. Mooy heeft zeker twee olieverfschilderijen op Ameland gemaakt, want er is ook nog een Gezicht op Nes vanaf het zuiden van hem bekend. Het Dorpsgezicht Nes is in 2019 door de Amelander Musea aangekocht. Het is waarschijnlijk in de winter gemaakt, want de bomen dragen geen blad. Met de datering 1920 is dit schilderij een van de oudste in de collectie van de Amelander Musea.

François Albert Mooy was tot voor kort voor de Amelander Musea een onbekende. In de archieven van het Rijksinstituut voor Kunsthistorische Documentatie en in de kunstbijbel van Pieter Scheen is zijn werk redelijk uitgebreid gedocumenteerd.  Ook de plaatsen waar hij werkte zijn goed bijgehouden. Ameland wordt daarin niet genoemd.

Mooy kreeg zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Haarlem en studeerde later aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij schilderde vooral landschappen en dorpsgezichten in verschillende plaatsen in Nederland. Ook is er werk van hem bekend dat in Brussel, Italië en Parijs is gemaakt.

Dr. Anton Philips, de grondlegger van het gelijknamige electronicaconcern, kocht ooit een werk van Mooy aan voor het Van Abbe Museum in Eindhoven.

François Albert Mooy, Dorpsgezicht Nes, olieverf op paneel, 1920, 55 x 35 cm.

Collectie Amelander Musea