Adam Potgieter

Adam Potgieter (1899 - 1982)

 

Van de vijf schilderijen van Adam Potgieter uit de collecties van de gemeente Ameland en de Amelander Musea is geen enkele gedateerd. Hij kwam met Ameland in aanraking door de zogenoemde 65+ reizen, waarvoor Cees Tanja van De Amelander het initiatief had genomen. Dat moet dus rond de jaren ‘70 van de vorige eeuw zijn geweest. Potgieter maakte op Ameland fraaie werkjes. In zachte, warme tinten schetste hij een romantisch beeld van mooie plekjes op het eiland.

Potgieter schilderde traditioneel. Hij had een oog voor de lieflijke kanten van zijn onderwerpen, waarbij hij de werkelijkheid meestal nog iets verfraaide. Veel schilderijen maakte hij ter plekke, met het doek op een schildersezel.

Potgieter woonde het grootste deel van zijn leven in Zwanenburg. Hij kreeg zijn opleiding aan het Instuut Piersma en de Academie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Bij een tentoonstelling in 1977 in Leeuwarden werd geschreven dat Potgieter- toen 78 jaar - één van de weinigen is die nog met een veldezel de natuur intrekt en daar de schoonheid probeert te vangen. Zo zullen nog veel Amelanders die werk van hem aan de muur hebben hem herinneren.

 

Adam Potgieter, Toren Nes

Collectie Amelander Musea

Adam Potgieter, Dorpsgezicht  Nes

Collectie Amelander Musea

Adam Potgieter, Torenhoogte  Nes

Collectie Gemeente Ameland

Adam Potgieter, Katholieke kerk Nes

Collectie Amelander Musea

Adam Potgieter, Duinlandschap

Collectie Gemeente Ameland

Adam Potgieter, Ballumerbocht

Collectie Gemeente Ameland

Adam Potgieter, Huisje Oranjeweg 2 Hollum

Particuliere collectie