Welkom op Collectie Ameland. Het cultuurportaal van Ameland. Een toegankelijke gids voor bezoekers en gasten met belangstelling voor de cultuurhistorie van dit Waddeneiland. Met een focus  op de collecties van de Amelander musea en een scherp oog voor wat Ameland nog meer biedt.Collecties

Omgeven door zee, kan het niet anders dat veel in de collecties herinnert aan de maritieme historie van Ameland. Het eiland dankte er in sommige periodes zijn welvaart aan. 

Exposities

Met nieuwe exposities in vier musea  hopen de Amelander musea nieuwe en vaste gasten te verrassen. Ook voor eilanders valt er veel nieuws te ontdekken.


Musea

Gemeten naar inwonertal heeft Ameland de grootste museumdichtheid van Nederland. Met een Natuurcentrum, vier musea, een molen in bedrijf en een vuurtoren als toeristische attractie heeft de bezoeker volop keus


Cultuurhistorie

Bezoekers van Ameland waarderen het eiland omdat de historie overal zichtbaar is in de pittoreske dorpskernen. De historisch kernen van Nes, Ballum en Hollum hebben de status van beschermd dorpsgezicht. En de kerken vertellen hun eigen verhaal.


Rijksmonument

De vuurtoren van Ameland is een van de ruim 200 Rijksmonumenten op Ameland. Het is ook de belangrijkste toeristische attractie van het eiland. De lichttorenwachter is verdwenen, maar het licht schijnt als vanouds.


Immaterieel erfgoed 

Het in bedrijf houden van molens heeft in Nederland de status van immaterieel erfgoed. Het meel dat er vandaan komt wordt verwerkt in producten van de bakker. De Hollumer molen De Verwachting is een museum in bedrijf.


Levend erfgoed

Ameland stond aan het begin van het georganiseerde reddingwezen in Nederland. Anderen probeerden tevergeefs het succes van de lancering van de reddingboot te kopiëren.  Op Ameland vaart hij twaalf keer per jaar uit.

Amelander Musea in één klap veertig kunstwerken rijker

De Amelander Musea hebben onlangs een collectie verworven van 39 kunstwerken die op Ameland zijn gemaakt. In de collectie is werk van kunstenaars die nog niet in de collectie waren vertegenwoordigd: Wim van der Veer, Bouke van der Sloot, Simon Kamminga en Jan Murk de Vries.

Ameland Vertel! Verhalen van en door Amelanders

Ameland Vertel! is een vertelgroep die is ontstaan na een initiatief van de Amelander Musea. De groep vertelt op uitnodiging verhalen op Ameland en soms op de vastewal.

Tobruk op Engelsmanduin bij Hollum weer zichtbaar 

De Tobruk, een mitrailleursnest uit de Tweede Wereldoorlog is weer zichtbaar voor het publiek. Hij ligt op het Engelsmanduin bij Hollum. De gevechts-en observatiebunker maakte deel uit van de Atlantikwall.

Slot van Ballum blijft bezoekers Museum Sorgdrager  fascineren  

Bezoekers van Museum Sorgdrager blijven verbaasd dat Ameland eens een van de mooiste slotplaatsen van Friesland had. Gelukkig is het slot in 3D gereconstrueerd. Te zien in de filmzaal.

Museumstuk van de maand: walvisvaart op hoekkast 

Walvisvaart was niet vaak een thema voor schilders van hoekkasten. Dat maakt het Museumstuk van de maand juli bijzonder. Een kast met veel details.