Ameland is een eiland met een maritiem verleden. De vele commandeurshuizen in Nes, Ballum en vooral Hollum verwijzen naar de tijd dat de walvisvaart en de koopvaardij het eiland welvaart brachten. Het is niet voor niets dat belangrijke collectie-onderdelen van Museum Sorgdrager en het Maritiem Centrum Abraham Fock aan die periode herinneren. In dat laatste museum vertellen medailles en getuigschriften de verhalen van de redders die talloze schipbreukelingen veilig op het strand zetten.  


COLLECTIES


Walvisvaart

Amelanders zijn altijd een zeevarend volk geweest. In de negentiende eeuw verdienden veel eilanders hun brood met de walvisvaart in de noordelijke wateren.

Koopvaardij

In de 17e en 18e eeuw bracht de koopvaardij Ameland grote welvaart.  De schippers en commandeurs dlieten huizen bouwen die de Amelander dorpen nog steeds een karakteristiek aanzien geven.

Reddingwezen

In de afgelopen eeuwen strandden tientallen schepen voor de kust van Ameland. Jutters probeerden zoveel mogelijk lading te bergen. Later ontwikkelde zich het reddingwezen. Amelander redders wisten het leven van tientallen schepelingen te sparen.

Navigatie

Van Jacobsstaf naar GPS. De navigatie op zee is vooral aan de einde van de vorige eeuw een stuk veiliger geworden. In het Maritiem Centrum in Hollum kom je van alles te weten over hoe zeelieden op zee hun weg vonden.

Scheepsmodellen

Liefhebbers van schaalmodellen kunnen in het Maritiem Centrum Abraham Fock hun hart ophalen. Er zijn andere andere modellen te zien van zeeslepers van rederij wijsmuller. Ze zijn gemaakt door Amelander Jaap de Boer.

De wereldreis van Siebe de Boer

Siebe de Boer (1925-2014) voer met zijn vrouw Hennie Hortensius in hun zeilboot Rollo IV tussen 1980 en 1984 rond de wereld. In die jaren was dat nog bijzonder. De Waterkampioen reconstrueerde de reis aan de hand van het boek Onder Zeil.