Herman van Wissen

Herman van Wissen (1910-2000)

 

Herman van Wissen was van 1935 tot 1975 architect in zijn geboortestad Groningen. Hij ontwierp na de Tweede Wereldoorlog stadswoningen, landhuizen en een aantal katholieke kerken. Hij tekende rond 1958 voor de bouw van twee lage transepten (dwarsbeuken) bij de door Pierre Cuypers ontworpen katholieke St. Clemenskerk in Nes. Dat was in een periode dat zijn broer Adrianus pastoor op Ameland was.

Herman van Wissen kende Ameland al van lang daarvoor. In de jaren '30 ontwierp hij enkele duinhuisjes. Een daarvan was voor zijn vriend en leraar Jan Derksen Staats, voor wie hij in 1935 ook de dubbele villa De Kamp op de hoek Esserweg/Verlengde Hereweg in Groningen ontwierp.

Diep in zijn hart was Van Wissen liever professioneel kunstenaar dan architect geworden, vertelde hij in 1996 aan het Nieuwsblad van Noorden. "Maar ja, dat deed je toen niet, daar kon je geen droog brood mee verdienen." Kunst is voor Van Wissen wel altijd de belangrijkste bijzaak geweest. In de jaren ’30 nam hij privé-schilderlessen bij Jan Derksen Staats en volgde hij de opleiding MO Tekenen. Uit die tijd stamt zijn levenslange vriendschap met de graficus Riekele Prins. Van Wissen was in 1934 medeoprichter van de Groninger kunstkring De Regenboog en bleef lid tot de groep in de oorlog uiteen viel. In 1946 werd hij lid van De Ploeg, de kunstenaarsclub waarvan hij meer dan 50 jaar lid zou blijven.

Aquarelleren was de favoriete techniek van de kunstenaar Herman van Wissen. Ook uitte hij zich in verschillende grafische technieken. Het werk van Van Wissen is behoudend en vrij traditioneel. Zijn onderwerpen variëren van portretten tot stillevens, van stadsgezichten tot landschappen in Nederland, maar ook daarbuiten. Met collega Riekele Prins trok hij regelmatig de provincie in om pittoreske plekjes in de natuur vast te leggen. Ook op Ameland maakte hij veel werk. In 1993 was er een druk bezochte expositie in de Amelander Kaap, waar Van Wissen veertig Amelander werken toonde.

De kinderen van Van Wissen hebben allemaal creatieve beroepen gekozen. Een van hen, de in 2010 overleden dichter Driek van Wissen - werd in 2005 gekozen tot Dichter des Vaderlands.

 

Herman van Wissen, Hotel de Zwaan

Collectie Amelander Musea

Herman van Wissen, Toren Nes

Collectie Amelander Musea

Herman van Wissen, Gezicht op Nes

Collectie gemeente Ameland

Herman van Wissen, Hooischelf

Collectie gemeente Ameland


Ameland Impressies

Onder de titel Ameland Impressies gaf Herman van Wissen in 1982 een map met vijftien reproducties uit. Het zijn dorps-en zeegezichten en taferelen aan de wadkant.  Van Wissen noemt zich in een toelichting 'badgast van het eerste uur'. In de loop van vele jaren maakte hij een groot aantal schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en litho's. De selectie die hij voor deze uitgave maakte, geeft daar een indruk van. 

Dorpsgezicht Hollum, 1971

Duinlandschap, geen datering

De waddendijk, 1981

Noordzeestrand, geen datering

Ballumerbocht, geen datering

Gezicht op Nes, 1971

Dorpsgezicht Buren, geen datering

Dorpsgezicht Nes, 1979

Dorpsgezicht Nes, geen datering

Dorpsgezicht Nes, geen datering

Dorpsgezicht Nes, 1981

Dorpsgezicht Nes, geen datering

Dorpsgezicht Nes, 1977

Dorpsgezicht Nes, 1979

Dorpsgezicht Nes, 1979

Dorpsgezicht Buren, geen datering