Jan Stroosma

Jan Stroosma (1928 - 1983)

 

De natuur en het waddengebied lagen de veelzijdige kunstenaar Jan Stroosma na aan het hart. Dat leverde Stroosma in 1976 nog een item op in het NCRV televisieprogramma Van Nature, waar hij zijn bezorgdheid over de vervuiling van de Waddenzee uitte.

Als kunstenaar was Jan Stroosma een laatbloeier. Hij was al bijna dertig jaar oud toen hij besloot zich als kunstenaar verder te scholen aan de Rijksacademie van Beelden Kunsten in Amsterdam. Daar kreeg hij les van onder anderen Gé Röling en Jan Wiegers. Na zijn studie keerde Stroosma terug naar zijn geboorteplaats Leeuwarden, waar hij een atelier in de Kruisstraat berok dat hij tot zijn plotselinge dood in 1983 heeft gebruikt. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, ging Stroosma in 1963 aan de slag als docent aan de Academie Vredeman de Vries in Leeuwarden, een jaar later ook aan de Academie Minerva in Groningen. In die periode hoorden Henk Helmantel en Wim van der Veer tot zijn leerlingen.

Behalve graficus, etser, schilder en tekenaar maakte Stroosma ook collages en maquettes. Hij adviseerde architect Abe Bonnema over kleuren in diens ontwerpen. Stroosma gold in zijn tijd als een van de belangrijkste grafici in de provincie. Nadat het oog van koningin Beatrix tijdens een expositie op een ets van Stroosma was gevallen, kreeg zij het later als cadeau aangeboden.

Jan Stroosma, Bosrand Ameland

Collectie Amelander Musea

Jan Stroosma, Landbouwers in polder Ameland

Collectie Amelander Musea

Jan Stroosma, Bouw nieuwe pier, 1959

Collectie Gemeente Ameland

Jan Stroosma, Duinen Nes, 1959

Collectie Gemeente Ameland